Кметът на Русе Пенчо Милков ще управлява крайдунавския град за втори мандат. Кандидатът на БСП увеличи преднината си от първия тур и победи повече от убедително опонента си Иван Иванов от ГЕРБ с 62,2% според екзитпола на Алфа рисърч срещу 30,7 на сто за съперника му.

"Удовлетворен съм от резултата, защото той е по-висок от този на предните избори. Сега е постигнат в много по-трудна политическа обстановка, защото беше срещу представители на двете най-големи партии в страната, които я и управляват в момента. Реално считам, че това е персонална оценка към мен от страна на моите съграждани и се чувствам много силен от тази подкрепа", каза Милков пред медиите.

"Подкрепата дава сила, но и създава изключително силно чувство за отговорност у мен. Удовлетворен съм от резултата", добави той.

Според социалиста преизбирането му се дължи на прагматичното отношение на русенци.

"Хората искат просто да работим, да спрат политиците да говорят. Това е победа на всички свободно мислещи", беше първият коментар на новия стар кмет пред БНТ. По думите му хората са харесали това, че в Русе не са разделени от местната власт на чужди и свои. Той посочи, че и занапред ще продължи да работи за всички граждани без значение на партийните им предпочитания.

На въпроса какъв мандат очаква, Пенчо Милков припомни, че изтеклият е бил достатъчно труден за крайграничния град - и заради войната в Украйна, и заради кризата с коронавируса преди това. Милков припомни, че досега е работил със седем правителства и може би ниската активност на вота се дължи именно на честите избори през последните две-три години.

"Надявам се следващият мандат да бъде нормален, не очаквам да е лесен", коментира кметът на Русе.

Попитан как ще работи със съветниците от различните политически групи, Милков каза, че ще управлява както и досега - без напрежение. В новия Общински съвет влизат 11 политически формации.

"Ще търся обединение около каузи", каза Милков и коментира, че ще се наложат промени в досегашния му екип.

"Доказал съм, че работя спокойно с тях, тук няма политическо разделение, няма озлобление между нас. Ще направя всичко възможно да работя с всички, след като са избрани от русенци", коментира кметът на Русе.

По думите му сред първите задачи е да се асфалтират максимално много улици в града преди зимата, а също и подготовка за зимния период.

Пенчо Милков не пожела да коментира проблемите на левицата и БСП в национален мащаб.

"Аз съм кмет на Русе, не съм политическо лице, което може да говори за проблемите на левицата в национален мащаб и не желая да участвам в такъв разговор", лаконичен беше Пенчо Милков.