11 са кандидатите за кмет на Русе, издигнати от партии, инициативни комитети и местни коалиции. Единствено инициативният комитет, издигнал като гражданска кандидатура Владислав Вълканов, не е представил в срок нужните 1000 подписа и затова той няма да участва, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов.

Той обясни, че според реда, обявени в регистъра на сайта на ОИК, това са Пенчо Милков - "БСП за България" /АБВ, Движение за радикална промяна "Българската пролет", ПД "Социалдемократи"/, Стелиян Стефанов - МК МИР, Мариян Димитров - ПП ПОДЕМ, Венцислав Ангелов - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ, Даян Тачев - КОАЛИЦИЯ "АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ", Деана Тонева - "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ - ОБЕДИНЕНИЕ" (ДА България, ДСБ, Зелено движение), Дауд Ибрям - ДПС, Петър Иванов Иванов - ВЪЗРАЖДАНЕ, Диана Иванова - ГЕРБ, Галин Григоров - "ВМРО - БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ (НФСБ)", Елеонора Николова - МК Съюз на Демократичните сили /СДС, ДБГ, ССД, БНД и "Движение 21"/.

Най-младият кандидат за кмет в Русе е Даян Тачев от КП "Алтернативата на гражданите" - на 29 г. , а най-възрастният е 73-годишният Петър Иванов на ПП "Възраждане, предаде rusemedia.com. За сравнение на предишните местни избори най-младият е бил на 36 г., а най-възрастният - на 64 г. Тогава в битката на кмет на Русе са участвали 15 души.

Общо 394 са кандидатите за общински съветници, които ще се борят за 51 места в Общинския съвет. Те са разпределени в 21 листи - на партии, коалиции и един инициативен комитет. На предходните избори през 2015 г. кандидатите за общински съветници са били 439 души в 40 листи.

Интересна се очертава битката в малките населени места. Подадени са 33 заявления, като най-много желаещи да станат кмет има в Николово, където са регистрирани 5 души. През 2015 г. най-оспорвано е било в Мартен с 8 кандидати, а сега там са само 3.

По отношение на факта, че сред кандидатите е името на Венцислав Ангелов, който бе осъден за участие в трафик на наркотици, председателят на ОИК припомни, че законът не задължава комисията да проверява дали кандидатите за кмет са осъждани или имат психични заболявания.

"Кандидатите декларират и ангажимент на всеки кандидат и на всеки гласоподавател е да преценява всеки конкретен кандидат. Ние нямаме задължението да проверяваме дали те са осъждани или не. Единствената пречка да бъде регистриран кандидат е, ако изтърпява наказание "лишаване от свобода" към момента", обясни председателят на Общинската избирателна комисия Николай Братованов.