Педагогическият съвет на спортното училище "Майор Атанас Узунов" в Русе вече официално има решение относно 17-годишния си възпитаник, възмутил обществеността с нанасянето на побои на други младежи и предизвикал няколко протеста в крайдунавския град.

Педагогическият съвет остро порицава постъпките на Д.М. и поради тежестта на противообществените му прояви налага най-тежката санкция по закона на ЗПУО - преместване от дневна в самостоятелна форма на обучение, и изключване от олимпийското звено.

Предприемат се и мерки с цел превенция на противообществените прояви да се изнесат лекции и беседи от Комисията за борба с противообществените прояви към Община Русе и Детска педагогическа стая към Второ РУ по паралелки, гласи решението на Педагогическият съвет на училището, предаде Русе Медиа.

По отношение на съдбата му като спортист от клуб по кану-каяк, по устав всеки спортен клуб при подобни инциденти е длъжен да освободи съответния състезател. Това ще трябва да направят и от клуба, в който той е картотекиран.

17-годишният младеж, който е дванайсетокласник, в момента се намира в ареста и предстои прокуратурата да поиска постоянно задържане под стража. Срещу него има повдигнати вече обвинения за причиняване на телесна повреда, грабеж и изнудване.  Той е познат на полицията от две години.

Над 15 са жертвите на агресията на Махмуд. Един от тях е 16-годишният Кристо. През юни, докато бил навън с приятели, отнякъде се появил насилникът и започнал да го блъска. Момчето обясни, че към онзи момент не познавало нападателя си.

"Според него аз не съм се държал както трябва с хората, с които съм излязъл", споделя жертвата пред NOVA. След посегателството Кристо тръгнал да се прибира, но непознатият бияч го проследил, започнал да го обижда и да го рита, ударил го и два пъти в кръста. Саморазправата продължила и пред входната врата на пострадалия. Насилникът дори взел ключовете от дома му. Майката на Кристо - Десислава Георгиева, заяви, че сигнал в полицията не е подавала. След като видяла клипа в интернет обаче, веднага го свързала с насилието над сина й.

Зам.-директорката на спортното училище в Русе Гергана Неделчева сподели, че не са й извести агресивни прояви на Махмуд по време на учебния процес. Станал ясен обаче случай на арогантно поведение на ученика към учител.

"Вербално агресивен е бил, обиждал е колега", каза тя.

Борис е един от младежите, които стоят зад организацията на протестите в града.

"Тук говорим за истинска обществена опасност", коментира той.

В сряда окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев призова жертвите на насилника да не се колебаят да подават сигнали в полицията и прокуратурата.