Българското знаме, което беше издигнато на пилона на Рожен, се е скъсало. За това информират общински съветници от БСП-Смолян, които призовават Румен Радев да се ангажира с възстановяването му.

"Миналото лято Родопите се сдобиха с пилон на Рожен, където и до днес се вее българското национално знаме. Проектът беше осъществен от Фондация "Наследство в бъдещето" под патронажа на президента Румен Радев и с щедрите финансови дарения, осигурени от служебното правителство. Детайл е, че държавни фирми бяха принуждавани да даряват, за да се реализират пропагандните цели на президента", обясняват съветниците.

И припомнят, че идеята за пилона беше посрещната с широк обществен дебат и "вместо да обедини нацията, успя да прокара поредния повод за разединение и скандали".

"Съоръжението беше открито тържествено в първия ден на събора "Рожен 2023" и Радев използва повода за поредното назидателно слово по патриотизъм и родолюбие. Дотук добре - имаме пилон и знаме. Обаче след като си тръгнаха репортерите и камери, които го снимаха, дойдоха важните въпроси. Кой и с какви пари ще поддържа скъпото съоръжение? Особено през бурните зимни месеци. Кой ще следи за безопасността", питат от БСП-Смолян.

По думите им пилонът е устойчив на вятър до 180 км/ч, а миналата година ветрове в почти цялата страна са бушували със 150км/ч и са предизвикали множество щети, а в планините е било още по-страшно.

"Знамето вече се закъса. От последните медийни публикации по темата за пилон "Рожен" става ясно, че близкият до Радев Симеон Караколев възнамерявал да свика съвет, за да се реши съдбата на съоръжението през студените месеци. Първо, издигаме пилон, после се чудим какво ще го правим", заявяват общинските съветници и добавят:

"Общинският съветник от БСП Иван Френкев зададе официално тези и много други въпроси на кмета на Община Смолян. Междувременно знамето издигнато на пилона "Рожен" вече се е разкъсало в краищата. Много родопчани предупреждаваха, че това ще се случи след първото влошаване на времето. До края на зимата скъсванията ще се увеличат, атмосферните условия тук са тежки - вятър, сняг, дъжд и слънце не прощават".

"Абсолютно недопустимо е върху най-високия пилон в ЕС да се вее скъсано българско знаме. Има едно достойно решение на проблема с поддръжката - след като патрон и инициатор на проекта бе президентът Румен Радев, президентската администрация да бъде ангажирана с подмяна на знамето поне два пъти в годината, или когато е необходимо", категорични са от БСП-Смолян.

И допълват, че с средства в бюджета на Президентството ще се намерят.

"Ако трябва, да намали огромния брой съветници и секретари. Това е достойното решение. Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това означава, че за пореден път е използвал родолюбието на българина за собствените си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме е символ на служебната му власт", подчертават общинските съветнци.

Трибагреникът беше издигнат тържествено на 11-метровия пилон през юли миналата година.