Първите 60 от общо 111 метра от пилона в местността Рожен вече са издигнати, става ясно от публикация във Facebook на председателя на фондация "Наследство в бъдещето" Симеон Караколев, който е инициатор на идеята. 

Още снимки вижте тук >>> 

Преди обед той публикува видео на живо от монтажните дейности, а в късния следобед обяви и че първите 60 метра вече са монтирани. 

Във Facebook страницата на инициативата пък обявиха, че официалното откриване на съоръжението ще се състои на 13 юли. 

"С най-близкото и свидното на българската душа - нашият фолклор ще започне празничната програма за откриването на монумента на българското знаме - Пилон "Рожен". Ще направим истинско пътешествие по нашите земи и ще започнем от нашия символичен домакин - Родопите - песенния храм на България", написаха инициаторите. 

Първата копка

Снимка: Facebook, Пилон РОЖЕН

"Тук песента се ражда от сърце, от драго и бално, затова душата е пълна. Гайда приглася, чанове и птици допяват и става магия. В тази магия ще ви потопи Ансамбъл "Родопа", който от създаването си през 1960 г. до ден днешен продължава да бъде пазител на народните традиции и фолклор. След това ще посрещнем Ансамбъл "Тракия" - новатор в музикалните и танцови форми, които в изпълненията си по блестящ начин ще разкрият огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области", гласи още публикацията. 

Идеята за монтиране на най-високия в Европейския съюз пилон, на върха на който да се вее огромен трибагреник, предизвика ожесточени спорове в социалните мрежи и извън тях. Караколев обаче защити проекта, като обясни, че той се изгражда на терен частна собственост, който не е природен парк и че всички процедури са спазени. А целта била да вдъхне национална гордост и самочувствие на българите по случай 111 години от освобождението на Родопите.

В свои телевизионни изяви Караколев дори се похвали, че в резултат от критиките и широкото отразяване на издигането на пилона, само за няколко дни получили дарения в размер на 40 000 лева. Финансирането на проекта ставало чрез публична кампания. 

"Дарителите ни са от всякакво естество. Ние сме пуснали до всички фирми и предприятия в България, отделно от това има DMS-кампания, отделно от това има други методи за дарение през карти онлайн. До издигането на пилона международна одитираща компания е поела ангажимент да направи одит, който ще бъде публичен", заяви още Симеон Караколев в средата на юни пред БНТ. 

Проверка на МОСВ също не установи нарушение в разкопаването на Роженските поляни заради пилона със знамето. 

Под днешната му публикация относно напредъка по монтажа, десетки съмишленици на идеята изразиха задоволство и подкрепа, като сред коментарите четем: "Успех братя българи, да живее България!", "Да са пукат душманите" и много други.

„Не можем да поберем височината в една графика, но си го представете 2 пъти по-висок от това“, обявиха във Facebook страницата „Пилон Рожен“ на 16 юни

Снимка: Facebook, Пилон РОЖЕН

В същото време се появиха и претенции към авторството на идеята. Във Facebook кметът на Ямбол Валентин Ревански обяви, че тя възниква първо в неговия град, като вече е започнало поставянето на подобен пилон, макар и с по-малки размери. Той ще е висок 55 метра и ще бъде разположен на най-високото място в града - хълм "Боровец". 

"Идеята за поставянето на толкова висок пилон с националния ни трибагреник възниква първо в Ямбол! Инициативата е свързана с историята на българското знаме. А историята на трибагреника е свързана най-вече с Ямбол! Идеята за създаването на първообраза му принадлежи на българския патриот, роден в Ямбол - Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова", обяснява Ревански. 

Голяма част от средствата са събрани от дарителска кампания, започнала преди година и половина в Ямбол. "Уважаеми съграждани, Ямбол заслужава знамето на България да бъде издигнато на такава височина. Нека то ни напомня за приноса на неговите създатели, нашите предци! Нека се гордеем с тяхното родолюбиво дело!", написа още кметът Ревански.