Знамето на пилона "Рожен", макар да не е на обществена сграда, също беше свалено наполовина в деня на траур в памет на жертвите след катастрофалното наводнение по Южното Черноморие. 

"В знак на съпричастност и в памет на жертвите от наводненията в община Царево на 5 септември 2023 г., националният флаг на Република България, издигнат на Пилон Рожен, бе свален наполовина", пишат на официалната страница за съоръжението във Facebook.

"Дано това е последният път, в който България тъжи за невинни жертви, загубили живота си без време! Дано тъгата и гнева на всички нас, накара политиците ни да не рискуват живота на никой от нас и спрат корупционните практики в строителството на пътища, сгради и съоръжения, канализации и изсичането на горите ни! Ден на национален траур е, Бог да прости жертвите, България скърби", добавят още оттам.

111-метровият пилон е най-високият в Европейския съюз и беше открит тържествено през юли, макар че цялата инициатива събра разнопосочни мнения и широк обществен отзвук.

Днес заради националния траур, обявен от правителството, знамената по обществените сгради трябва да бъдат спуснати наполовина. 

В резултат от приливните вълна загубиха живота си двама мъже и две жени, завлечени в морето.

Три дни след наводнението на 5 септември животът в засегнатите селища постепенно се възстановява.