Дни преди тържественото отбелязване на 146-ата годишнина от Шипченската епопея възстановиха знамето в близост до връх Свети Никола и Паметника на свободата. Това съобщи за БТА директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

"На 2 март 2021 г. регистрирахме повреда в механизма, който служи за издигане на знамето с размери шест на десет метра и затова то не бе издигнато на големия пилон източно от върха. Днес с общи усилия успяхме да отстраним тази повреда и знамето гордо да се вее на връх Свети Никола", посочи д-р Ангелов.

По неговите думи повредата е била сложна, но, за щастие, е намерено трайно решение за този проблем. Чавдар Ангелов информира и че се работи по външния вид и корозионната защита на пилонното съоръжение, за да бъде то защитено и в добър за посетителите естетически вид.

Той посочи, че категорично не са верни твърденията, че нарочно не се издига знаме на върха. Стана ясно, че с отстраняването на повредата на пилона, вече на връх Свети Никола се веят трибагреници на три места, а паметното място никога не е оставало без присъствието на национален флаг на видимо място.

Снимка: БТА

Изграждането започна с подготовка на терена за пилона през август 2012 г. преди ежегодните чествания на Шипченската епопея. На 10 август, дни преди официалното отбелязване на годишнината, за пръв път на новоизграденото 22-метрово съоръжение се издига пробно националното ни знаме.

На 14 август 2012 година в присъствието на тогавашния президент Росен Плевнелиев знамето бе тържествено издигнато.

Снимка: БТА