Предприели сме необходимите действия за извеждането й. Изпратена е нотариална покана и сигнал до прокуратурата, така че оттук-нататък си "караме по този коловоз", заяви пред журналисти правосъдният министър Христо Иванов, цитиран от "Фокус".

Няколко пъти от министерството са опитали да връчат на Сапунджиева покана за доброволно освобождаване на ползваното жилище, но без успех. Тя живее там от 2002 г.

Запитан как си обяснява това, че месеци след приключването на мандата й, тя продължава да обитава жилището, Иванов отвърна:

"Няма как да си го обясня. Сапунджиева е живяла 12 години във ведомствено жилище и вероятно не й е лесно да се раздели с него. Трябва да проявяваме някаква човещина, обаче се грижим и за имуществото на държавата, и ще стигнем до край".

На въпрос как ще коментира информацията, появила се в медиите, че Сапунджиева е извършила ремонт на жилището с 46 000 лева от бюджета на "Фонд затворно дело", министърът отвърна:

"Нали разбирате, че това не се е случило в нашия мандат, но ние ще направим всичко възможно да съберем тези пари. Сезирана е прокуратурата. Там, където има нарушения ще се търси отговорност".

Самата Сапунджиева заяви още през септември пред "Капитал", че жилището й било разбито, дограмата била много стара, а единственото ѝ изискване било за контакти на всяка стена. След ремонта тя поискала да купи апартамента на пазарна цена, защото нямала свой.

"Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира тогава бившият зам.-министър.

Проверка по случая, направена от настоящото ръководство на ведомството, обаче е показала, че има нарушение – неправомерно разходване на средства от бюджета на държавно предприятие. По случая е бил сезиран и главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи "Правен свят".

Сабрие Сапунджиева два пъти беше зам.-министър на правосъдието - първо в кабинета на Тройната коалиция в периода 2005-2009 г. от квотата на ДПС, а след това и в правителството "Орешарски".

Преди няколко години дъщеря й Ана Сапунджиева стана консул във Финландия, без да отговаря на критериите за поста и беше уволнена, след като стана ясно, че посолството е замесено в продажба на алкохол, припомня "Сега".

Сапунджиева е била и заместник-председател на ЦИК и член на Комисията за конфликт на интереси от парламентарната квота.