"След вчерашния атентат в Париж, Европа днес е в траур. Скандализирани и потресени сме от случилото се в Париж. Това бе атентат и срещу европейския начин на живот, Европа трябва да отвърне, каза Юнкер, цитиран от световните агенции.

Той посочи, че от опит знае, че при подобни обстоятелства не бива да се реагира с промени на следващия ден - ако бъдат незабавни, промените могат да бъдат недостатъчни или прекалени.

Юнкер изтъкна, че ЕК скоро ще представи нови предложения в областта на борбата с тероризма, но  още е рано да бъде съобщено какви.

Борбата с тероризма на първо място е национална отговорност. Трябва да бъде преценено как Шенгенската система да бъде подсилена, укрепена с допълнителни изисквания.

Съветът на ЕС трябва да представи допълнителна правна рамка за борба с тероризма, добави председателят на ЕК.

Министър-председателят на Латвия Лаймдота Страуюма отбеляза необходимостта от повече координация между специалните служби на държавите в ЕС.

Тероризмът разрушава взаимното доверие, коментира тя. Готови сме да защитим нашите ценности, сред които са свободата, равентсвото и братството, заяви Страуюма. Тя обеща Латвия, като председател на Съвета на ЕС в следващите месеци, да бъде честен и справедлив партньор.

Приоритетите ни са други, но няма как да избягаме и от работа по въпросите на тероризма, добави премиерът.

На съвместната пресконференция, започнала с минута мълчание в памет на жертвите от вчерашния атентат в Париж, Юнкер съобщи, че днес ръководството на ЕК, което е в Рига, е взело решение за отпускането на допълнителни 1,8 милиарда евро в помощ на Украйна.

По неговите думи страната има нужда от солидарността на останалите европейци. Целта на новата помощ е укрепването на украинската икономиката, както и властите в Киев да бъдат улеснени в справянето с икономическите и политическите предизвикателства.

В северна Франция бе обявена най-висока тревога, след като по-рано днес там двамата предполагаеми извършители на атентата в Париж обраха бензиностанция, предаде Франс прес, като цитира премиера Манюел Валс. Вчера само в парижкия регион бе обявена максимална степен на тревога.

Издирването продължава и през нощта.

Вижте кои са жертвите на атентата в Париж>>>