След няколкото седмици на заплаха за разпадане на правителствената коалиция в Германия заради спорове по имиграционната политика вътрешният министър Хорст Зеехофер заявява, че дискусията е приключила и членовете на коалицията гледат в бъдещето, предадоха ДПА и БТА.

В интервю за днешния брой на таблоида "Билд" Зеехофер, който е лидер на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), заявява: "Гледаме напред". "Винаги съм казвал, че предното стъкло [на автомобила] е по-голямо от огледалото за обратно виждане. Това е правило, което спазваме винаги", подчертава той.

Зеехофер смята, че няма основание да се разменят извинения между него и канцлера Ангела Меркел.

"Ние имахме спор по подробностите. Но по никакъв начин нямаше персонални атаки", твърди баварецът. По думите му за него и за Меркел е било въпрос на "дълг и отговорност" да имат добро сътрудничество.

"Никой от нас не е поставял някога под въпрос бъдещето на коалицията. Ние се борехме за решаването на политически въпрос и накрая намерихме добро решение", обяснява Зеехофер.

Запитан за отправената заплаха да подаде оставка, лидерът на ХСС отговаря, че това е "история".

"Някой ден историците може да се заинтересуват. Но изобщо, през целия ми политически живот, придържането към принципи винаги е било по-важно от всеки пост", казва пред "Билд ам Зонтаг" Хорст Зеехофер.

В четвъртък късно вечерта трите партии от коалицията - Християндемократическият съюз на Меркел, ХСС и Германската социалдемократическа партия - постигнаха споразумение за бъдещата политика по имиграцията, припомни ДПА. Подробностите от сделката още не са обявени, но изглежда занапред кандидатите за убежище в Германия ще бъдат спирани на границата и ще бъдат връщани в държавите от ЕС, където са били регистрирани за първи път. По настояване на социалдемократите засега няма да бъдат закривани лагерите, където мигрантите чакат решение по молбите им за убежище. Трите партии са се ангажирали да изработят ново имиграционно законодателство, допълва ДПА.