Канцлерът на Австрия Себастиан Курц прие днес във Виена министъра на вътрешните работи на Германия Хорст Зеехофер. След срещата двамата съобщиха подробности за съвместните си намерения за пресичане на незаконната миграция.

Следващата седмица ще се състои среща в Инсбрук между вътрешните министри на Италия, Австрия и Германия. Това ще даде началото на преговори с Гърция и Италия да приемат обратно мигранти, регистрирани и подали молби за закрила там, но продължили пътя си в ЕС на север.

Зеехофер уточни, че Германия възнамерява да връща на границата незаконните мигранти до 48 часа след пристигането им в страната. Той добави, че подготвяните действия не са насочени срещу съседна Австрия.

Германия и Австрия имат истинско сътрудничество от десетилетия. Никога не сме искали Австрия да поема отговорност за мигранти, за които не е отговорна, поясни Зеехофер.

Ще преговаряме с Гърция и Италия за пресичането на незаконната миграция. Регистрираните и поискали от Гърция и Италия убежище мигранти, дошли в Германия, ще преместим в преходни сектори, за да ги върнем на Рим и Атина. Това ще допринесе много за пресичането на незаконната миграция. Ако преговорите се провалят, трябва да измислим други мерки, посочи германският министър.

Успяхме да изясним много подробности, коментира Курц. Германия няма да предприема мерки за сметка на Австрия. Ще убедиим усилията си срещу незаконната миграция и срещу самоволните движения на мигрантите. Сред целите ни е да бъде затворен пътят за миграция през Средиземно море, поясни австрийският канцлер.

В официалните изявления не се споменава името на България, но страната ни е една от тези европейски държави, които регистрираха много мигранти, поели след това на Запад. Не е ясно колко от тях са влезли в Германия и колко ще ни върне Берлин - след преговори. Неотдавна премиерът Борисов заяви, че 60 000 души са минали през България, много от тях са се озовали в Германия.