Служебният кабинет удължи срока за съхраняване под наем на машините за гласуване на не повече от три години, съобщиха от правителствената пресслужба. Решението влиза в сила от 1 октомври.

Служебният министър на финансите ще осигури необходимите средства за финансовото обезпечаване на решението, съобщиха от служебния кабинет. От своя страна Централната избирателна комисия (ЦИК) следва да сключи съответните договори за наемане на помещение за съхранението на устройствата за машинно гласуване, уточнява БТА, като цитира съобщението.

След допълнителни уточнения между Министерския съвет и Централната избирателна комисия в неделя беше изяснен въпросът за съхранението на машините за гласуване.

По този начин ще се гарантира спокойното протичане на машинното гласуване на предстоящите на 27 октомври избори, уточняват още от правителствената пресслужба.

Известно напрежение между служебното правителство и ЦИК възникна в петък, когато заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че на 31 юли е изтекъл договорът за наем на склада, в който се съхраняват машините. Матева добави, че са проведени разговори в Министерския съвет, включително с представителя на наемодателя, който е дал срок до 30 септември, за да бъде уреден въпросът.

По думите ѝ, ако това не се случи, то след 30 септември машините ще бъдат в склада, но няма да могат да бъдат предоставени за започване на работата по тях.

В събота от правителството съобщиха, че кабинетът не е получил от ЦИК проект на договор за наемане на помещения за съхранение за техническите устройства за машинно гласуване.

Оттам допълниха, че Министерският съвет не е страна в процеса по договарянето и сключването на договор за наемане. От правителствената информационна служба обявиха още, че кабинетът очаква такъв договор да бъде представен и незабавно след това ще издаде необходимите актове за обезпечаването му.

След допълнителни уточнения между ЦИК и кабинета проблемът със съхранението на машините за гласуване беше решен и напрежението - изгладено.