Управляващата коалиция в Германия постигна споразумение за борба с нелегалната имиграция и затягане на политиката на даване на убежище, съобщи "Ройтерс". То бе договорено от лидерите на трите партии, които са част от правителство - Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, традиционния му баварски съюзник, Християнсоциалния съюз (ХСС) на министъра на вътрешните работи Хорст Зеехофер, и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) начело с Андреа Налес. Те се ангажираха до края на годината да бъде приет закон за имиграцията.

ДПА определя споразумението като облекчение за Меркел, след като спорът за миграцията заплаши управляващата коалиция с разпадане. Германският канцлер бе подложен на натиск от дългогодишния си съюзник ХСС да засили контрола по границите на страната.

Споразумението на две страници, постигнато след кратка среща в историческата сграда на Райхстага в Берлин, слага край на един свиреп спор, който заплаши с разпадане голямата коалиция на Меркел броени месеци след нейното създаване и отслаби политическите позиции на канцлера, който е на поста вече четвърти мандат. 

На преговорите в Берлин е било договорено споразумение за борба с нелегалната имиграция и затягане на политиката на даване на убежище, но подробности засега липсват.

Имиграцията в Германия намаля драматично след пика на мигрантската криза през 2015 г. Въпросът обаче остава приоритетен в политическия дневен ред в страната, още повече че ХСС се готви за регионални избори в своята провинция Бавария, на които позициите му изглеждат застрашени от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Трите партии от управляващата коалиция в Германия са се договорили да бъде ускорен процесът на връщане на кандидатите за убежище, които вече са били регистрирани в други страни членки на ЕС, в съответствие с правилата на съюза. Но Германия няма да предприема едностранни действия в тази насока, а ще връща такива кандидати за убежище само в държави, с които е сключила съответни споразумения.

Друга промяна от споразумението между Меркел и Зеехофер е, че няма да бъдат създавани никакви транзитни центрове за мигранти.

Споразумението предвижда случаите на кандидатите за убежище, регистрирани в други страни, да бъдат разглеждани до 48 часа в полицейски участъци, а не в специални транзитни центрове, ако те не може да бъдат транспортирани до летището на Мюнхен, откъдето да бъдат върнати в държавата от ЕС, където първо са били регистрирани.

При помирителната среща между Меркел и Зеехофер преди няколко дни се разбра, че ще бъдат изграждани точно такива центрове по границата с Австрия, за да не се пръскат мигрантите из страната и да предизвикват напрежение. Но междувременно Австрия реагира остро, заплаши да затвори границите си, канцлерът Себастиан Курц проведе среща със Зеехофер и промяната е налице.

Споразумението в Германия бе постигнато в момент, когато ново проучване на общественото мнение за обществената телевизия ARD показа, че огромното мнозинство от германците, 78 процента, са недоволни от правителството на Меркел, като делът им се е увеличил с цели 15 процента само за един месец. 

Само 21 процента от германците са доволни от своето правителство - с 16 процента по-малко от юни.