Одит, извършен в болница "Пирогов" в периода юни 2022 - юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, каза пред журналисти министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков преди заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите му лечебното заведение е в лошо финансово състояние, очакват се и прокурорски проверки. Проф. Хинков поясни, че има нарушаване на правилата за добър мениджмънт въобще и финансова дисциплина.

Докладът е представен на премиера Николай Денков и на проф. Костадин Ангелов, председател на комисията. Предстои разговор с директора на болницата д-р Валентин Димитров заради този одит, каза още проф. Хинков и добави, че цялостното състояние на болницата е плачевно.

В отговор на въпрос дали би освободил шефа на "Пирогов" заради констатациите в доклада министър Хинков заяви: "Изглежда не. Повече не мога да кажа".

В края на юни м.г. бившият директор на най-голямата спешна болница в страната проф. Иван Поромански обяви, че към 1 юни 2022 г. дълговете на "Пирогов" към кредитни институции са в размер на 24 727 000 лв., а задълженията към доставчици - 22 564 000 лв.