Парламентарната здравна комисия възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени освобождаването от поста директор на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи. Депутатите взеха решението с 10 гласа "за", с три - "против" и четири "въздържал се"

Комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова депутатите държат проверката на "Пирогов" да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация, коментира пред журналисти председателят на комисията проф. Костадин Ангелов.

В отговор на въпрос дали министърът е длъжен да се съобрази с комисията, проф. Ангелов каза, че преценката е на Хинков.

"Както виждате, министърът не се ползва с доверието на народните представители в комисията по здравеопазване, и съответно и на мнозинството от народните представители", допълни Ангелов, цитиран от БТА.

По време на заседанието той посочи, че задълженията на болницата са занулени към второто тримесечие на 2023

Пред депутатите д-р Валентин Димитров, досегашен шеф на спешната болница, заяви, че не му е връчен одитът.

"Лично на мен не ми е връчван одитният доклад от болница "Пирогов". Копие на одитния доклад е получено с писмо на 29 ноември в Комисията по здравеопазване към НС. Монетизираният доклад не ми е връчен официално от МЗ, докладът не е коментиран от звеното за вътрешен одит на Министерството на здравеопазването с мен в ролята ми на изпълнителен директор.

"Прокуратурата е в "Пирогов", не мога да кажа за кой казус, разследва. Не разследват мен. Разследват хора от екипа на г-н министъра. Това е", заяви Валентин Димитров/ А на уточняващ въпрос все пак разкри кого проверяват - началника на кабинета и директор на дирекция.

Отстраненият директор коментира още, че му се налага да успокоява възрастните си родители, че не е крадец, след като бе обвинен от здравния министър във финансови нарушения според извършената проверка.

"Парите са много важно нещо, но зад болница "Пирогов" стоят хора и излекувани пациенти. Мога да си подам оставката, но за мен е отговорност да не се правят скандали на гърба на болница "Пирогов". Направен беше опит да бъда махнат от болницата. Налага ми се да звъня на родителите си - баща ми е на 90 години, майка ми на 85, за да им обяснявам, че синът им не краде", каза Валентин Димитров.

Поканеният на заседанието здравен министър Христо Хинков обясни пред депутатите, че не данните за финансовото състояние на "Пирогов", а нарушения в Закона за обществените поръчки е мотивът за отстраняването на Димитров от директорския пост.

"Става въпрос за проблеми, свързани с лично управление и неспазване най-вече на Закона за обществените поръчки", посочи министърът на здравеопазването.

По-рано днес директорът на болницата д-р Валентин Димитров съобщи, че лечебното заведение завежда колективен иск срещу министъра на здравеопазването за обида и уронване на авторитета на лечебното заведение. Медицинският съвет на болницата пък поиска среща с Хинков и изрази възмущение, че научава за рокадата от медиите. 

Скандалът тресе управлението на държавата вече трети ден, след като от ГЕРБ-СДС и ДПС застанаха плътно зад директора на "Пирогов", а финансовият министър Асен Василев дори намекна, че след като няма подкрепа, Хинков трябва да си подаде оставката. От ДСБ, чийто партиен член е министърът, пък го защитиха. Съдът спря временно изпълнението на заповедта на министъра заради жалбата на д-р Димитров.