Днес министърът на здравеопазването беше бламиран от ресорната парламентарна комисия. Оттук нататък не виждам какво друго му остава освен да си подаде оставката, защото не го подкрепиха дори тези, които го направиха министър.

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, попитана за ситуацията с "Пирогов" и дали има резон да се искат оставки. Тя присъства на отбелязването на 145-ата годишнина на Националната библиотека.

По думите ѝ е по-сериозно, че скандалът в "Пирогов" отвори "кутията на Пандора за много зависимости, лобиране, подозрения в корупция, натиск". Очевидно се спазват условията на онзи запис - "с кървав подпис" трябваше да се уволняват хора, назначавани от ГЕРБ, служебните министри, каза Йотова. Всичко това е в ход, ще видите, добави тя.

По-рано парламентарната комисия  възложи на министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков да отмени освобождаването от поста директор на болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров до произнасянето на всички компетентни органи.

Комисията смята, че докладът, който ѝ е представен, съдържа противоречиви данни и затова депутатите държат проверката на "Пирогов" да бъде извършена от външен одит и никой да не се съмнява в обективността на предоставената информация. 

Скандалът около най-голямата спешна болница в страната тече вече трети ден. Сътресенията в "Пирогов" предизвикват трусове и на политическата сцена. Чуха се и намеци за оставки, блокиране работата на парламента и дори падане на правителството.