Фермерът от пазарджишкото село Синитово Йордан Кръстанов ще влезе в парламента на мястото на подалия оставка Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, съобщи Агенция "Фокус". От партията обаче все още не са потвърдили кой ще заеме депутатското място. 

Кръстанов е председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

Икономист по образование, той е член на СДС от 1990 г. Три пъти се е кандидатирал за депутат, но без успех досега. Кръстанов заемаше трето място на изборите в листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив-област на последните парламентарни избори. Тогава коалицията получи получи три депутатски места - Вежди Рашидов, Младен Шишков и д-р Иван Червенков от Асеновград. Кръстанов бе изместен от Шишков заради многобройните преференции за него.

Кръстанов е семеен, има две дъщери.

Ако той се откаже от мястото си, следваща в листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив-област е заместник-кметът в община Карлово Данка Зидарова-Люртова, отбелязва специализираният сайт на българските фермери Agri.bg

Вежди Рашидов обяви, че подава оставки като депутат от ГЕРБ-СДС и председател на Комисията по културата и медиите и напуска политиката след изказването му пред включени микрофони в деня на извънредното заседание относно промените в Закона за домашното насилие.

"Има и сега закони. К"во чешеме езици? Всички ку*ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 (бел. ред.: или 16 г., не се чува добре) години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна", обърна се Рашидов към заместник- председателите на НС Росица Кирова и Никола Минчев, без да знае, че микрофоните са включени.

В същия ден партията на Бойко Борисов се разграничи от думите на Рашидов и поиска оставките му от Комисията по културата и медиите и като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Ден по-късно той се оттегли от политиката изобщо, а пред bTV пиарът му каза, че Вежди Рашидов "ще се занимава с това, с което е известен в целия свят - с изкуство". 

Оставките на Рашидов ще бъдат гласувани през септември, когато приключва лятната ваканция на народните избраници.