Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на въпрос на журналисти в Долна Митрополия след церемонията по въвеждане на новия тренажор за "Пилатус" в учебната военновъздушна база.

Следим територията около нашата граница - в Турция, в Гърция, каза вицепремиерът. "Ако има промяна в ситуацията, ми се докладва - към момента няма такава, няма движение на нелегални маси, макар че ситуацията може да се промени във всеки един момент, тъй като бойните действия продължават - жертви, големи маси от хора тръгват да се спасяват в една или друга посока. Ние трябва да сме подготвени за всеки извънреден случай. Към момента всичко е спокойно. Няма придвижване на маси към българската граница, както от турска, така и от гръцка територия", отбеляза Каракачанов, цитиран от БТА.

По думите му се поддържа "много добър информационен обмен и с турските и с гръцките колеги с идеята да не бъдем изненадани". "Имаме план за различни степени на готовност при различни ситуации. Те бяха отработени съвместно с Гранична полиция. Имаме готовност. Доизградени са всички съоръжения по българо-турската граница - включително сензори, видеонаблюдение", посочи още министърът на отбраната.

Междувременно премиерът Бойко Борисов свика утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия. Министър-председателят вече каза, че войната в Сирия е причина да се обърне по-голямо внимание на мигрантския натиск.

Днес външните министри на ЕС обсъждат турската офанзива в Сирия и последиците от нея, както и евентуални санкции срещу Анкара. На 17 октомври пък темата ще бъде поставена на масата от държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС на Европейски съвет в Брюксел.

Повечето държави от ЕС призоваха Турция да прекрати офанзивата си в Северна Сирия. Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел отправиха общ призив снощи към Турция да спре операцията срещу кюрдските сили в Сирия, защото има опасност тази операция да създаде неудържима хуманитарна ситуация и да помогне на Ислямска държава отново да се появи в района.

В събота, 12 октомври, премиерът Борисов каза в Сливен, че ще помоли "колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради, армия, каквито и да мерки могат да спрат мигрантите, когато започнат да идват със стотици хиляди".