Най-важното в момента е споразумението с Турция да работи, и това е позицията на нашата страна, заяви пред журналисти в Сливен премиерът Бойко Борисов във връзка с военната офанзива на Турция в Северна Сирия. Заради кризата сме направили всичко, което е необходимо, увери той.

Ще помоля колегите в Брюксел да спрат с непрекъснатите нападки, защото Брюксел е далече, а турската граница е близо и там стоят близо четири милиона бежанци, и никакви огради, армия, каквито и да мерки могат да спрат мигрантите, когато започнат да идват със стотици хиляди, подчерта Борисов.

Ако са жени и деца? Айде, ако са мъже иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Това го изживя цяла Европа", отбеляза премиерът, цитиран от "Фокус".

Напротив, дипломацията, натискът, спирането на военните действия, регулиране на събитията в Сирия - това е решението, категоричен е Борисов. Той заяви, че именно тази позиция ще представи в четвъртък, 17 октомври, в Брюксел, където се събира Европейският съвет.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален заяви вчера, че идната седмица в Европейския съвет ще бъде обсъден въпросът за европейски санкции срещу Турция.

Аз лично няколко пъти съм използван за посредник между Европа и Турция за лица, които, за щастие след това, президентът Ердоган ги е пускал. Не казвам, че лично аз съм бил причината, но съм съдействал, допълни Борисов.

Към днешна дата мога да потвърдя, че с Ердоган имаме ясна уговорка на базата на споразумението за добросъседство и турските власти стриктно, коректно го спазват. Имаме нулев миграционен натиск. Не виждам никакъв смисъл да се строим и да се подготвяме с лагери, каза още Борисов, който е в Сливен за Националното изложение по животновъдство.