"Кабинетът не е обсъждал позиция за евентуални санкции срещу Турция, както каза и премиерът Борисов, ние се стремим да поддържаме добри отношения с всички наши съседи", заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред БНР по повод турската военна операция в Сирия и възможноността за налагане на санкции срещу Анкара, които ЕС ще обсъжда другата седмица. САЩ също заплати с това Турция.

"Правителството не е обсъждало позиция за евентуални санкции. . Ние сме привърженици на това да се търси решение без санкции, защото те само ще усложнят нещата, ако се стигне дотам. Ние сме най-заинтересовани в края на краищата първите вълни, основните ще тръгнат към България и Гърция и от това ще пострадат много други държави. Каналите за нелегални мигранти от Италия през Гърция, Албания и България са добре известни на всички. За нас най-добрия вариант е да се търси мирно разрешение на въпроса без да се търси налагането на санкции, защото това ще предизвика отпушване като съответна мярка може би на това, което заплаши турският президент", каза още Каракачанов по повод думите на Реджеп Ердоган, че може да пусне към Европа 3,6 млн. мигранти, които са на турска територия в момента.

На въпрос дали страната ни ще си мълчи, след като вчера Бойко Борисов призова европейските лидери да са внимателни с нападките към Анкара, министърът и лидер на ВМРО отговори:

"Кой ви е казал, че ще си мълчим? Няма да си мълчим. В края на краищата виждате, че често европейските страни реагират по-бавно и по-мудно и при една голяма бежанска вълна ние ще бъдем на топа на устата, както се казва".

Той подчерта, че в наш интерес страната ни да играе ролята на инициатор на санкции.

Ситуацията по границата е спокойна - има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост, увери още Каракачанов.

"Турската операция в Сирия отново създава напрежение в Близкия Изток. Това е безспорен факт. Към момента обаче по границите ни, от които традиционно се появяват нелегални мигранти, ситуацията е спокойна. Няма раздвижване. Въпреки всичко и "Гранична полиция" контролира ситуацията. Както казах преди няколко дена, има готовност при необходимост да се включи и подразделение на армията за подпомагане на "Гранична полиция", както беше във времената, когато имаше засилен натиск върху нашата граница. В момента всичко е спокойно, ситуацията се наблюдава както на територията на Гърция, така и на територията на съседна Турция", каза още военният министър.

Той увери, че няма движение на маси към българската граница.

"Нарушенията през последните няколко дни са единични. В петък имаше заловен един нелегален мигрант. Горе-долу това е ситуацията в момента. Специални мерки не са необходими", посочи Красимир Каракачанов и подчерта, че има готовност да се реагира, но към момента няма необходимост.