До физически сблъсък между управляващите и опозицията се стигна по време на острите дебати около искането за оставката на председателя на парламента Цвета Караянчева, които продължават няколко часа.

Напрежението ескалира до спречкване между Георги Гьоков от БСП и Маноил Манев от ГЕРБ. Всичко започна, след като бе обявен редът на изказване на Спас Гърневски от ГЕРБ от парламентарната трибуна. След като чуха това, голяма част от депутатите от БСП напуснаха пленарната зала, съобщи "Фокус".

До изказване на Гърневски не се стигна, тъй като имаше поредица от процедури по начина на водене и лични обяснения. В това време обаче той седна на мястото на Корнелия Нинова в пленарната зала.

Тогава ДПС поискаха почивка от 30 минути. В същото време се оказа, че Гърневски не може да открие папката си. Тогава Маноил Манев препречи пътя на Георги Гьоков, който искаше да излезе от пленарната зала с обвинението, че той е я взел. В същото време до мястото на Нинова продължи разправията за папката.

Малко по-късно Емил Христов от ГЕРБ се оплака:

"На вас ви взеха папката, аз не мога да си намеря очилата! Какво става в този парламент?".

Последва декларация на ГЕРБ, представена от Младен Шишков, който заяви: "В тази зала се краде!"

"Не само, че свалихте дъното, а го подкопахте. Това беше срамота. За какво става дума. Точно преди почивката г-н Гърневски, докато изчакваше реда си за изказване, колеги от БСП, г-н Стойнев (Драгомир Стойнев от БСП - б.р.), по недостоен начин взе неговата папка", каза още той.

По думите му 2 часа Гърневски си е подготвял изказването.

"Беше връчена на г-н Гьоков. Ако това може да бъде считано за шега, последствията бяха много по-тежки, защото г-н Гьоков по най-непристоен начин тръгна да излиза с тази папка от залата, след което беше посрещнат от колегата Манев и беше помолен тази папка да бъде върната", добави Шишков.

По думите му вместо по съвсем възпитан начин тази папка да бъде върната и да продължи нормалният дебат в залата, Гьоков е започнал да се възпротивява.

"Групата от БСП се нахвърлиха физически върху колегата Манев. Аз съм пряк свидетел на събитията. Това е дъното на поведението на колегите от БСП. Знаем, че за вас ниският рейтинг на Народното събрание работи във ваша полза, но не подкопавайте основата, върху която вие стоите. Това е обидно за всички нас. Силно настоявам този случай да бъде изнесен явно с камерите, със свидетелите, за да стане ясно, че колегите от БСП, имат навика да крадат не само физическа, но и интелектуална собственост", изтъкна депутатът от ГЕРБ.

След като си получи отново папката, самият Гърневски заяви:

"Благодаря, г-н председател, поне папката е пълна, всичко е вътре. Надявам се, тези, които я взеха да са прочели нещо. Обаче комуниста си е комунист – може да е една папка, но трябва да открадне нещо. Цялата държава откраднаха по време на прехода, минаха вече на канцеларски материали“.

След това той защити Цвета Караянчева и заяви, че няма нито аргумент за оставката й.

"Исканата оставка на председателя на Народното събрание е сатанински политически пир по време на чума, опит за преврат срещу законното българско правителство, целящ да обърне в обратна посока европейският път на България. Свидетели сме на безпрецедентен антибългарски заговор, подстрекаван и изпълняван от задружните усилия на национални предатели", каза още Гърневски, който е известен със своя остър език.

Той визира на първо място президента Румен Радев, а като "изпълнителни директори на този метеж" посочи членовете на "Отровното трио".

"Подобен фундаментален преврат е немислим без ретроградни политически сили - кои са те стана ясно с поисканата оставка", подчерта депутатът от ГЕРБ, цитиран от БТА.

Гърневски коментира, че "сенчестата мафиотска коалиция БСП - ДПС" отново е излязла на светло.

"Дами и господа метежници, долу ръцете от председателя на Народното събрание, долу ръцете от министър-председателя Бойко Борисов и неговото правителство, долу ръцете от главния прокурор Иван Гешев, долу ръцете от свободна, независима, европейска България", каза Гърневски.

Изказването му предизвика възгласи за оставка от страна на опозицията в залата. 

Йордан Цонев попита къде е провидял ДПС в цялата тази история.

"Оставяте го да говори неща, които нямат нищо общо с истината, истината е че ГЕРБ е продукт на  службите", каза той и определи като "откровен цинизъм" управляващата партия да говори за милиционерщината.

Георги Свиленски от левицата пък поиска да бъдат забранени изказванията на Гърневски.

                      Караянчева: Мотивите за оставката ми са от 9 кладенеца вода 

След това самата Цвета Караянчева взе думата:

"Мотивите за оставката ми са от девет кладенеца вода, а доверието на кърджалийци ще го измерим на изборите след 6 месеца. Има такива коалиции, които оцеляват напук на политическата логика. Оцеляват като пренебрегват интересите на симпатизантите си. Оцеляват, защото са здраво сплотени от интереса на елитите си. Вечни приятелства, породени от вечни интереси. От време на време тези коалиции излизат на светло, за да проверят забравени ли са вече заменките от времето на Тройната коалиция или мъчителните месеци на Орешарски. Обосновават едно и също искане по един и същи начин. Едните на парламентарната трибуна, другите на трибунката", заяви шефката на НС.

По думите й уж всеки е сам за себе си, а все са заедно.

"Благодаря на коалицията БСП - ДПС, че ми дават възможност да се защитя. Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Намеква се, едва ли не, че за да познаваш избирателния район и неговите проблеми е нещо лошо. Г-жа Нинова още не може да забрави срама, когато спуснатият от нея г-н Симов не успя да отговори на елементарният въпрос колко са общините в област Кърджали", каза още Караянчева. Защо преди изборите партиите редят листите си по региони и питат своите привърженици за номинациите? ГЕРБ пита своите привърженици, не всички го правят", коментира още Караянчева.