Народното събрание обсъжда искането на БСП и ДПС за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Цвета Караянчева, след като вчера успяха да съберат общо 96 подписа за отстраняването й.

За да се стигне до отстраняването на депутатката от ГЕРБ, ще са необходими гласовете на 50 плюс 1% от присъстващите депутати. ГЕРБ и Обединените патриоти имат 116 депутати, БСП и ДПС - 97. Независимите депутати в парламента са 15, а от "Воля" засега запазват мълчание.

По време на дебатите се стигна до остри реплики между опозицията и управляващите и дори до сблъсък между депутати заради изчезнала папка...

"С думи и с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание", с тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова започна представянето на мотивите за оставката.

"Както вчера обявихме, внасяме искане за оставката на г-жа Караянчева поне по пет причини. Първата - непознаване на Конституцията и неспазване на законите на Република България, какъвто е Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Още с първата си реч пред Народното събрние г-жа Караянчева даде доказателства за това с изказването си, че народните представители тук, са представители само на регионите, от които са избрани. По силата на Конституцията всеки избран народен представител, представлява целия български народ", каза социалистката, цитирана от "Фокус"

Втората причина, поради която искаме оставката, е нарушаване на принципа на разделение на властите, добави тя. И отчете, че последното участие на премиера в заседание на Народното събрание е от ноември 2019 г.

"Въпреки многократните ни искания за изслушване на министър-председателя, г-жа Караянчева винаги намираше начин това да не се случи", подчерта Нинова.

По думите й парламентарният контрол, осъществяван от депутатите от ПГ на "БСП за България" многократно е подценяван, въпросите са отхвърляни, отлагани и на тях не се отговаря не само от министър-председателя, но и от министрите.

"На следващо място - грубо нарушаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. От 2017 г. внесени законопроекти от ПГ на "БСП за България" стоят неразгледани и негласувани в зала. При това законопроекти, които са от изключително значение, като например Законът за възрастните хора", допълни още тя и отчете, че законопроектите на опозицията са 22.

Корнелия Нинова

Снимка: БТА

"Изключително вредна практика наложихте между първо и второ четене на законопроектите, депутати да внасят поправки, които нямат нищо общо с духа на закона", каза още лидерът на БСП.

"Не на последно място смятаме, че с думи, с поведение, със самооценка, г-жа Караянчева слага петно върху авторитета на Народното събрание. Абсолютно недопустимо е изказването "Когато не харесваш магистралите или строителството на Бойко Борисов - ходи пеша, бе". Видяхте каква беше реакцията на българския народ. Това е обида към всички български граждани, с чиито средства се строят тези магистрали и позволете да допуснем, от чиито средства се краде от тези магистрали", изтъкна лидерът на левицата.

"Още по-неприемливо е поведението на г-жа Караянчева в момента, в който получи грозна, неприлична и неприемлива оценка от собствения си лидер. Говоря за онзи разговор, в който тя е определена като една кърджайлийска жена. Няма да цитирам, въпреки че би било точен цитат на премиера. В тази връзка най-нормалното поведение тогава беше да подаде оставка, за да защити честта на парламента и достойнството на българските жени. Вместо това тя написа на стената си във Фейсбук "Аз вярвам на Бойко Борисов". Тя може да му вярва за тази оценка, това е неин избор, собствено самоунижение, но ние не искаме с присъствието си повече на това място председател на Народното събрание да унижава институцията и да не мисли изобщо за достойнството на българските жени", каза още Нинова.

"Да забравиш, че си председател на парламент в парламентарна република и да се изявяваш като квартален партиен функционер, означава да извършиш политическо престъпление срещу Републиката и това историята няма да прости", заяви на свой ред председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебата.

Мустафа Карадайъ

Снимка: БТА

"Настояваме за предсрочното освобождаване на г-жа Караянчева поради системно неизпълнение на задълженията си като председател на Народното събрание, нарушаване на Конституцията, уронване на престижа на Народното събрание и за подкопаване на устоите на парламентаризма и демокрацията. За 10 години сме разбрали, че ГЕРБ са ненадминати в арогантността си и затова едва ли ще се коригират. От ГЕРБ ще изчакат да мине гласуването и самозабравили се ще продължат по пътя. Ще пропуснат възможността да покажат, че могат да се коригират. Точно ГЕРБ, които се страхуват толкова много от служебен кабинет да направят неизбежно случването му. Всичко това ще доведе до нестабилност в държавата и всяко следващо правителство трябва да има първо спасителен план, при условия непознати за страната от повече от 20 и повече години", добави той.

По думите му, когато нямаш капацитет, експертиза, визия - остават агресията, омразата и арогантността.

"Естествено и популизмът ви, в това число. Това няма да помогне на г-жа Караянчева и на ГЕРБ да останат във властта, защото българските граждани не искат никой да ги наставлява и да ги навиква", каза още Карадайъ.

Според него Цвета Караянчева си мисли, че искането за оставката й е просто акт на опозицията и ще отмине.

"Нещо повече, Караянчева се опитва да дублира поведението на силно застъпените премиер и президент в опит да изпъкне и да печели дивиденти, но това не й се отдава и резултатът е гаф, след гаф", каза още Карадайъ.

"Имам лоша новина за вас, Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-ото Народно събрание до края на месец март следващата година (тогава трябва дас е се проведат редовните избори - б.р.)", заяви в отговор заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. 

Той призова опозицията да формулира по-добре мотивите си и продължи емоционално:

"Г-жо Караянчева, Вие не сте изгубили доверието на мнозинството, което ви е избрало. Днес ние съвсем убедено ще гласуваме срещу този проект за решение за предсрочното ви освобождаване. По този начин ние ще дадем своята подкрепа към вас, защото оценяваме качествата Ви, уважаема г-жо Караянчева, и умението да ръководите този парламент".

Вежди Рашидов

Снимка: БТА

Председателят на комисията по култура Вежди Рашидов пък каза:

"Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава". 

Още вчера той заяви, че тя незабавно трябва да бъде отзована от Европейския парламент заради "лъжите и клеветите, с които омърси България", имайки предвид нейните критики за върховенството на закона и корупцията. 

Рашидов определи дебата за оставката на председателя на парламента като фарс.

"Срам, един недостоен дебат", каза той и разкритикува и БСП защо постоянно искат премиерът Борисов да дойде в парламента, а "той не е на повикване, не е от Околовръстния път и идва само когато има основание". 

"Г-жо Нинова, стига с тая любов към Бойко Борисов. Поканете го в един ресторант и си говорете по мъжки", даде идея Рашидов на социалистката, която преди години призова от трибуната лидера на ГЕРБ да се разберат по мъжки.

Бившият министър на културата не пропусна де обърне и към ДПС:

"Безкрайно много съм помагал на вашия почетен председател, когато Карадайъ още не беше като Кевин Костнър".

Славчо Атанасов от Обединени патриоти също защити Цвета Караянчева, изтъквайки, че тя един лев не е откраднала, за разлика от лидери на други партии - от село Крушовица, които на 28 години станали приватизатори, имайки предвид Нинова.

Славчо Атанасов

Снимка: БТА

"Опозицията превръща председателя на парламента в мъченица. Защо колегите от ДПС толкова неистово я атакуват? Ще ви кажа - много е просто, казах ви, родът ми е от Кърджали. Много ви боли, че ви пробиха крепостта! Идете в Кърджали и питайте за нея. Г-жа Караянчева не е корумпиран политик", категоричен бе Атанасов, който подчерта, че тя е прекалено мека, заради това някои колеги й се качват на главата.

В отговор Хамид Хамид от ДПС се обърна към шефката на НС с думите: "Уважаема госпожо, кърджалийска мъченица". -"Ако г-жа Караянчева изобщо се запомни с нещо, то ще е с кратката, но и категорична оценка на своя партиен председател, станала достояние на всички български граждани. Няма място думата кърджалийска в това определение, но дотам завършва нашето несъгласие с него“.

По думите му тя принизява парламента "по-ниско то цех за метални изделия", имайки предвид, че преди години Караянчева е била началник на цех в завод за поцинковани кофи.

Антон Кутев от БСП също се включи с ироничен коментар:

"Тя е много харесвана в Кърджали, ама тя е председател на НС, не е зам.-кмет на Кърджали. Превърнахте политическия елит в политическо блато. Нищо лошо за жената. Добра е, само че ние няма да се женим за нея".

Колегата му от левицата Алекснадър Симов пък нарече Караянчева "безпорен провал" и добави:

"Десетки са ми се обаждали от Кърджали, защото градът се свързва напоследък с всички действия на Караянчева. Не говорим само за изказванията в Лом, а и за представянето на 7 стари килима (от парламента - б.р.) като велико дарение".

Последва ново дълго изказване на Корнелия Нинова, в което тя заяви на управляващите:

"И Европа ли ви е виновна, че се оправдава, след като в последните резолюции казва за лошо законодателство в българския парламент?".

Скоро възникна напрежение възникна в пленарната зала,  след като водещият в този момент зам.-председател на НС Валери Симеонов прекъсна лидера на БСП докато се изказва. Това предизвика недоволството на левицата.

Впоследствие Нинова се обърна към Симеонов с думите й, че отстраняването й от тази трибуна преди няколко години от страна на Димитър Главчев от ГЕРБ в момента е предмет на дело в Страсбург.

"Мислете за Главчев и мислете дали отново ще ми спрете микрофона. Аз съм народен представител, който има право на свободна воля", заяви социалистката.

В това време заседанието вече водеше Емил Христов от ГЕРБ, а лидерът на НФСБ отговори:

"Ние слушахме едно дълго изказване, в което се правеше коментар и анализ на предните изказвания при положение, че можеше да бъде поискано от името на БСП изказване извън обсъждания дневен ред или така наречените декларации и по този начин да се изрази отношението на ПГ на БСП. Това не беше направено и правилникът беше нарушен. При опита ми да върна обсъждането на дебатите, вие се върнахте. Моята претенция към вас е - не се връщайте толкова бързо".

От своя страна Христов го призова да не преживява неуспеха си, че не е е успял да спре Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

                                               Спречкване между депутати

В края на дебатите се стигна до спречкване между Георги Гьоков от БСП и Маноил Манев от ГЕРБ. Всичко започна, след като бе обявен редът на изказване на Спас Гърневски от ГЕРБ от парламентарната трибуна. След като чуха това, голяма част от депутатите от БСП напуснаха пленарната зала.

До изказване на Гърневски не се стигна, тъй като имаше поредица от процедури по начина на водене и лични обяснения. В това време обаче той седна на мястото на Корнелия Нинова в пленарната зала.

Тогава ДПС поискаха почивка от 30 минути. В същото време се оказа, че Гърневски не може да открие папката си. Тогава Маноил Манев препречи пътя на Георги Гьоков, който искаше да излезе от пленарната зала с обвинението, че той е я взел. В същото време до мястото на Нинова продължи разправията за папката.

Малко по-късно Емил Христов от ГЕРБ се оплака:

"На вас ви взеха папката, аз не мога да си намеря очилата! Какво става в този парламент?".

Последва декларация на ГЕРБ, представена от Младен Шишков, който заяви: "В тази зала се краде!"

"Не само, че свалихте дъното, а го подкопахте. Това беше срамота. За какво става дума. Точно преди почивката г-н Гърневски, докато изчакваше реда си за изказване, колеги от БСП, г-н Стойнев, по недостоен начин, взе неговата папка", каза още той.

По думите му 2 часа Гърневски си е подготвял изказването.

"Беше връчена на г-н Гьоков. Ако това може да бъде считано за шега, последствията бяха много по-тежки, защото г-н Гьоков по най-непристоен начин тръгна да излиза с тази папка от залата, след което беше посрещнат от колегата Манев и беше помолен тази папка да бъде върната", добави Шишков.

По думите му вместо по съвсем възпитан начин тази папка да бъде върната и да продължи нормалният дебат в залата, Гьоков е започнал да се възпротивява.

"Групата от БСП се нахвърлиха физически върху колегата Манев. Аз съм пряк свидетел на събитията. Това е дъното на поведението на колегите от БСП. Знаем, че за вас ниският рейтинг на Народното събрание работи във ваша полза, но не подкопавайте основата, върху която вие стоите. Това е обидно за всички нас. Силно настоявам този случай да бъде изнесен явно с камерите, със свидетелите, за да стане ясно, че колегите от БСП, имат навика да крадат не само физическа, но и интелектуална собственост", изтъкна депутатът от ГЕРБ.