След като изборният ден до обяд премина под знака на дефектирали машини, скъсани и смачкани бюлетини и неграмотни членове в някои комисии, следобед машинният вот в десетки секции бе преустановен. В Плевен кандидат за кмет бе изведен с полиция от секцията, в София бе разкрит вотът на проф. Атанас Герджиков, а жена скъса бюлетината на трудноподвижната си възрастна майка. 

До 16 часа в Централната избирателна комисия са постъпили 18 жалби и 27 сигнала, като повече от половината от тях са адресирани до ОИК. Само един сигнал е постъпил в ЦИК за купуване на гласове и е препратен на Министерството на вътрешните работи. 

В 47 СИК-ове в страната, 10 от които в София, преминаха изцяло на хартиено гласуване. Според Иван Тодоров, акционер на фирмата, която отговаря за доставката и поддръжката на машините, причина за проблемите, възникнали при машинния вот е хартията - нестандартна по размер. Мнението си той изрази пред NOVA

Наложи се ЦИК да изпрати допълнително указания към членовете на секционните избирателни комисии, тъй като на територията на Столична община са постъпили доста сигнали, че избиратели, които гласуват с машина и избират да гласуват в двата вида избори (за кмет и районни кметове), се отпечатва само една от бюлетините.

"Дадохме допълнителни указания на такъв избирател отпечатаната бюлетина без да се отваря да бъде записано, че се унищожава, да бъде съставен констативен протокол, тази бюлетина да бъде прикрепена към него. Ако са отпечатани две бюлетини и едната от тях е празна и не е ясно какъв е вотът, те също да бъдат унищожени и прикрепени към констативния протокол, да не се пускат в кутията за машинни бюлетини и на избирателя да бъде дадена възможност да гласува с хартиени бюлетини", обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. 

Тя отказа да коментира изявленията на Тодоров, защото "това е частно мнение". "Не си спомням ЦИК да е дала съгласие за изявление в медиите на ръководството на "Сиела Норма", заяви тя.

От МВР съобщиха, че в деня на балотажа са получени общо 174 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От началото на предизборната кампания до 15:00 ч. днес във вътрешното министерство са получени общо 2526 сигнала. До следобед са образувани 210 досъдебни производства, от тях 180 са за нарушаване на политическите права на гражданите и 30 - за други нарушения, свързани с изборния процес.  

Двама души са били задържани в София заради съмнения за купуване на гласове, съобщиха от СДВР по-рано. Тече разследване, което трябва да установи всички обстоятелства около случая. Двамата задържани са отведени в столичното Осмо районно управление.

Двама мъже са задържани от полицията в Несебър за купуване на гласове в село Оризаре. Единият от задържаните набирал междинни "дилъри на гласове", а вторият - директно хора, които да гласуват за определен кандидат срещу сумата от по 150 лв. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа, а събраните по случая материали са докладвани в Бургаска районна прокуратура. От сутринта пред училището в Оризаре имаше засилено полицейско присъствие и жандармерия. 

И един куриозен случай от София - жена скъса бюлетината на майка си. Възрастната жена била придружена от дъщеря си до секцията във Френската гимназия. "Влезе, сложихме я на столчето да седне и да гласува и в следващия момент, когато госпожата вече беше гласувала, дъщеря ѝ каза "Може ли да отида да я взема, за да не падне", разказа пред bTV секретарят на комисията. 

"Преди да стигнат до урните за гласуване, отвори бюлетината и видя, че дамата е гласувала не за правилното лице и ѝ се развика: "Как може да гласуваш така, виж какво си направила!". Докато се усетим и тя скъса бюлетината", добавя секретарят на комисията. По думите му това се е случило за секунди. "Гласът е валиден, защото на машините гласът няма как да се анулира. Просто го отчитаме, съставя се протокол от комисията, в който се описва цялата ситуация", допълни той.

В 10 села от община Смолян изборният ден протече при липсата на електричество след бурята вчера, предаде БНТ. Поражения има по голяма част от къщите в селото, отнесени са покриви, счупени са керемиди, разрушени са селскостопански постройки, като днес по покривите имало повече хора, отколкото в избирателната секция. От община Смолян са осигурили агрегат, за да се пусне електричество в секцията, докато продължава отстраняването на авариите по електропреносната мрежа в Смолянско продължава. 

И още: 

Изборният ден до обяд: Проблеми с машините, скъсани бюлетини и необучени членове в комисиите 
Вотът започна в 7:00 ч., като днес избирателите могат да упражнят правото си на глас или чрез хартиени бюлетини, или с машина 

Трима задържани в Провадия за отправяне на заплахи срещу избиратели (снимки)
Те са криминално проявени, осъждани и знакови за региона, съобщиха от полицията

Извели с полиция Георг Спартански от секция в Плевен
Кандидатът за кмет на града имал възражения, че в документацията в СИК имало нарушения