Заради противопоставянето на испанския премиер Мариано Рахой неговият подпис да се окаже на декларацията заедно с този на представители на Косово се стигна до компромисно решение декларацията в София да бъде приета само от страна на 28-те страни членки, а не във формата 28 + 6 партньори от Западните Балкани, съобщава белградският вестник "Политика", цитиран от БТА.

Срещата ще се проведе на 17 май.

Испания не признава независимостта на Косово, заедно с Гърция, Словакия, Кипър и Румъния. Само испанският премиер обаче заяви, че няма да подпише декларацията, ако под нея стои подпис на представител на Косово. 

Вестникът пише, че посланиците на всички 28 членки на ЕС включително и Испания, са одобрили проекта на декларацията, която би трябвало да бъде приета на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. Според източник на агенция Танюг в българското председателство текстът е изпратен на страните от Западните Балкани за консултации.

Постоянните представители на всички 28 страни членки на ЕС са одобрили проектодекларацията на среща, проведена миналия четвъртък в Брюксел.