На 1 декември парламентът прие на второ четене, че годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас, съгласно Закона за политически партии, остава в размер на 11 лева.

Идеята на РБ е за регресивна скала, която намалява субсидиите, каквото е и желанието на българските граждани, заявено на референдума, заяви депутатът от формацията Настимир Ананиев.

Моделът предвижда за първите 150 000 гласа субсидията да е 11 лева на глас, след което за всеки 100 000 гласа да намалява с 1 лев и да става 10. За следващите 100 000 – 9 лева на глас и така нататък, до 1 милион гласа, където става фиксирана от 11 стотинки на глас, обясни той.

"Вярваме, че това е един работещ модел, който ще посрещне нуждите на партиите. Ние искаме партиите да бъдат финансирани по един прозрачен, по един видим начин, а не да бъдат зависими от корпоративни дарения", обясни Ананиев, цитиран от БНР.

Колегата му от РБ Антони Тренчев добави, че от 1 януари 2017 година страната трябва да има готовност за провеждането на машинни избори, но никой не работи по въпроса. Той коментира, че това е изключително притеснително.