"След като преспах една нощ, мога да кажа със сигурност, че от Прищина дойдоха /в Брюксел/ да искат да признаем независимостта им", каза президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщение към нацията по повод състоялите се вчера в Брюксел разговори с премиера на Косово Албин Курти, предаде БТА.

"Десет пъти каза "признаване на Косово" и после започна да вика "кога, кога, кога". Аз казах само веднъж - "никога". Той вероятно мислеше, че трябва да приемем това, което казват, а аз му казах, че сме независима държава и няма да променим позицията си", каза Вучич, цитиран от вестник "Новости".

Албанците упрекваха Сърбия за въоръжаването и близостта й с Русия, на което им бе обърнато внимание, че нашата армия купува оръжие и от Франция, добави президентът.

"Искаха и ЦЕФТА да стане СЕФТА. Това означава, че искат да направят нов договор за свободна търговия, за да могат да бъдат в него като Република Косово, да могат да кажат, че Сърбия ги е признала", продължи Вучич.

Сърбия е искала да бъде изпълнено всичко обещано за създаването на Съюз на сръбските общини.

"Курти говореше само за 14 февруари, повтаряше това постоянно и го питах да не би тогава да се е родил Христос, на което ми бе отговорено, че тогава е спечелил изборите. Тогава той направи предложение, на което всички се смяхме. Казаха, че искат да формират национален съвет за сръбското малцинство, какъвто има Сърбия за малцинствата. Разказвам ви това, за да видите колко безотговорна атмосфера имаше там", каза президентът и добави, че се страхува, че това несериозно отношение може да доведе до ескалация в Косово.

Той каза, че има много хора в Прищина, за които е добре да се стигне до ескалация, и призова международните преговарящи да реагират, за да се запази мирът.

Вучич ще се срещне в близките дни с представители на косовските сърби, а на 22 юни ще говори подробно в парламента за ситуацията в Косово.