Дипломатът, който бе извикан в Министерството на външните работи във Варшава да даде обяснение за изказването си, заяви, че думите му са били неправилно интерпретирани, съобщи РИА Новости, цитирана от БТА.

Вчера посланикът на Русия  във Варшава заяви, че полско-руските отношения се намират на тяхното най-лошо ниво от 70 години насам. В интервю за частния телевизионен канал TVN24 посланик Сергей Андреев заяви, че Полша е отчасти отговорна за инвазията на нацистка Германия, защото многократно е блокирала формирането на коалиция срещу Берлин в навечерието на конфликта.

"Поясних, че това е неправилна интерпретация на думите ми. Не съм имал предвид, че Полша носи отговорност за началото на Втората световна война. Имах предвид, че политиката на полските власти през 30-те години довежда Полша до катастрофа", каза Сергей Андреев пред журналисти след посещението си в министерството.

Дипломатът подчерта, че не е искал да оскърби със своите изказвания когото и да било, в това число полския народ.

Той каза още, че не му е била връчена протестна нота, а само са разменили мнения.

"Надявам се, че се разбрахме едни с други. Съжалявам, че не бях достатъчно точен, което доведе до неправилни интерпретации за това кой е отговорен за Втората световна война",
допълни Андреев.

Той отдаде дължимото на полската съпротива и подчерта, че участието на съветската армия в разгрома на нацистка Германия изисква да се изрази дължимата почит и на "600 000 войници и офицери от Червената армия, паднали в боевете за освобождението на Полша".

Министерството на външните работи на Полша изрази надежда след срещата с руския посланик, че в бъдеще изказванията на дипломата ще допринасят за развитието на двустранните отношения.

"Беше изразена надежда, че занапред изказванията на посланика на Русия във Варшава ще бъдат насочени към конструктивна дейност, към развитието на полско-руските отношения", отбеляза пресслужбата на полското външно министерство.