Подготовката на изборните помещения се извърши по график в цялата страна. Близо 12 000 са секциите, в които ще упражним правото си на глас в страната, в 9366 ще са на разположение и машини. След като изборните книжа и машините бяха предадени и проверени, секциите бяха запечатани и сложени под охрана до утре сутринта.

Членовете на секционните избирателни комисии тестваха днес и системата за видеонаблюдение - такова ще има за първи път на избори у нас.

Столичното 122-ро училище беше едно от първите, в които започнаха да пристигат изборните книжа, предаде БНТ. Те бяха доставени в чували на представителите на 9-те секции, под погледа на полицията. А членовете на избирателните комисии веднага се захванаха с подреждането, слагането на кутиите за бюлетините и разлепването на информационните материали.

С изборните книжа бяха доставени и устройствата за видеонаблюдение на вота - такова ще има за първи път на избори у нас и ще се излъчва на специална платформа, достъпна за всички, след края на изборния ден. Целта е да се покаже процесът по броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

"Това е стативът - на него ще сложим видеонаблюдението, което смятам, че няма да ни затрудни. - Ще ви забави ли? - Може малко да ни забави, но ние ще се справим", каза Маргарита Коларска от 23 СИК в София.

"Аз мисля, че няма да създаде трудност, и призовавам всички да гласуват, за да ни създадат работа", каза Иванка Саврева, председател на 33 СИК в София.

В 15-та секция в кърджалийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в бързината възникна проблем.

"На клиповете е дадено така, то вече крачето му отиде. Еми ще го държим. Айде сега ми кажи как се слага този телефон. Тестът се оказа успешен, с малка техническа нередност. Надяваме се, че РИК ще отстрани проблема", каза Галина Тодорова, председател на 15 СИК - Кърджали.

От Министерството на електронното управление съобщиха, че към 17 часа всички направени тестове са били успешни, на едва няколко места се е наложила подмяна на мобилните устройствата - 3 в София град и по едно в София област и в град Пазарджик.

Заради липса на интернет покритие видеонаблюдение няма да има в около 10 на сто от секциите. От секционните комисии обаче виждат друг проблем - смесеното гласуване и това, че за първи път ще се броят и машинните бюлетини.

"Сега протоколът е 20 страници. Първо се отчитат гласовете за партиите, после преференциите от хартиите и преференциите от машинното гласуване. Което предполага риск за много голяма грешка, техническа. Защото протоколите започват да се попълват в 9 вечерта, хората са били будни вече 15-16 часа и тогава тепърва започват да вписват на ръка резултатите", каза Петър Гогев, председател на 23 РИК, София.

Новото в Изборния кодекс е и това, че параван сменя тъмната стаичка - ще се използват старите П-образни конструкции, в които гласувахме и преди, но сега няма да има перденце. Последни в секциите днес доставиха машините. От Централната избирателна комисия напомнят на избирателите, че няма невалидна машинна бюлетина.

"Избирателят, когато влезе, трябва да каже, че желае да гласува с машина и да получи карта. Избирателят слага картата, визуализира се бюлетината, на първа страница, на следващата страница са останалите. В Ловеч и Варна - с бутона "Предишен" и "Следващ" се прелистват страниците. Аз ще гласувам с "не подкрепям никого", за да не се приеме за предизборна агитация. След бутона "Преглед", мога да променя избора си. Ако избирателят реши да гласува за партия или коалиция, и бутонът с преференциите става активен", обясни Росица Матева - зам.- председател и говорител на ЦИК.

ЦИК препоръча хартиената бюлетина да се сгъва два пъти. Тя трябва да има два печата. Машинната бюлетина също може да се сгъне два пъти, на гърба ѝ трябва да се сложи един печат. След като подготовката за изборния ден в секциите приключи, те бяха запечатани и остават под охраната на полицията.