И третият вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов очаквано не мина. 133-ма от общо 232-ма се обявиха против предложението, а едва 99-има го подкрепиха. Нито един народен представител не се въздържа.

В подкрепа на вота на недоверие гласуваха депутатите от БСП и ДПС, а против бяха депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти и "Воля".

"Ще управляваме пълни 4 години. Ние го правим по най-добрия начин, а вие не можете да бъдете алтернатива". Това обяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на изслушването преди гласуването на вота на недоверие по тема "здравеопазване".

От ГЕРБ отговориха на декларациите на опозицията за оставка на Валери Симеонов и заявиха, че атаката към него не е основателна.

"Ние го правим по най-добрия начин, а вие не можете да бъдете алтернатива. Ние ще подкрепим правителството. Ние се стягаме да управляваме страната с пълен 4-годишен управленски мандат, каза Цветанов.

Той цитира цифри, заложени в новия бюджет, които са доказателство за просперитет на страната.

Йордан Цонев от ДПС репликира председателят на парламента Цвета Караянчева, че е позволила в декларацията си Цветанов да наблегне на тема от дневния ред, каквато е вотът на недоверие към кабинета.

"Това противоречи на правилника на парламента, напомни депутатът от ДПС. - Друг е въпросът, г-н Цветанов, че не става дума за управление, а за морал."

Преди това председателят на ДПС Мустава Карадайъ се закани от парламентарната трибуна с думите: "Ако този вицепремиер (б.р.- визира Валери Симеонов) не си отиде от властта, ДПС ще предприеме последващи политически действия, за да върне демокрацията и да спаси България".

"Брутално, цинично, показващо истинското лице на облечен с власт за майки с деца, към които би трябвало да изпитва респект за стоицизма, за вярата им. Един вицепремиер осъди не просто себе си, нанесе щети на държавата. Проблемът не е само политически, но и морален. Ничии извинения вече не важат. Такива като него нямат място не във властта, а в политиката изобщо", добави Карадайъ.

От БСП внесоха подписите за инициирането на вота сами, без да търсят консултации с другите политически сили. Дебатите се проведоха в рамките на петъчното пленарно заседание миналата седмица. Макар и с по-различни мотиви, само ДПС изразиха подкрепа за вота и остро несъгласие с водената от кабинета политика в сектор "Здравеопазване".

Първият вот на недоверие беше внесен от БСП в началото на годината на тема "Корупция", а вторият през юни - в сектор "Сигурност". И двата не успяха да минат през Народното събрание.