Двамата разгледаха ремонтирания ведомствен стол, предаде БТА. Ремонтът струва около 3 млн. лева, уточни Николай Младенов. На въпрос каква е оценката му за скъпия ремонт, Бойко Борисов отговори, че е щял много да му се зарадва, ако преди това не е знаел какво е състоянието на МО.
По думите на Борисов агенцията за социална дейност на МО е изхарчила 93 процента от бюджета си до днешна дата. Щях да му се зарадвам, ако си бяхме платили вертолетите, фрегатите, ремонтните части, каза премиерът. Той добави, че на купените от Белгия за ВМС фрегати двигателите работят денонощно, защото не са купени генератори за електричество, които да ги държат в работен режим, когато са на кей.
Само с МО прокуратурата има много работа, коментира премиерът. На прокуратурата ще бъдат дадени три папки с документи - едната е за договора на социалната агенция на министерството за забавните програми на хотелите и почивните домове на ведомството. Договорът е обявен като рамков с нулева стойност, след което е подписан за 500 000 лева, с доста нарушения в процедурата, посочи Николай Младенов.
Трите сделки, за които МО подава сигнали, са направени по времето бившите министри Николай Цонев и Николай Свинаров. По-рано беше съобщено, че името на втория министър е Веселин Близнаков, но по-късно беше уточнено, че става дума за Свинаров.
Три досъдебни производства са възобновени срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев след извършени служебни инстанционни проверки от прокурори от Военноапелативната прокуратура, съобщи още Военноокръжната прокуратура.
Предмет на разследванията са сключени неизгодни договори с различни български и чуждестранни фирми за доставки и съхранение на хранителни продукти, на техническо имущество и резервни части за нуждите на Българската армия, в резултат на което са настъпили значителни щети за МО в общ размер на около 1 000 000 лева и 143 000 щатски долара.
В прокуратурата ще бъдат изпратени и документи за скрита приватизация на спортните имоти на МО, която по думите на Младенов започва през 2004 г. и в която на неправителствена организация се отдало стопанисването на спортните имоти, като разходите за поддръжката им останали за сметка на ведомството. Третото, което даваме, е една "безумна сделка", с която от бюджета на ВВС са отнети ВВС 10 милиона лева и е купена машина за производство на хангари с ламарина, каквато в България не се произвежда, въпреки препоръки, че такава машина не е необходима, каза Младенов. По думите му машината е на пристанището във Варна и дори не може да бъде освободена, защото трябва да бъдат платени 2 млн. лева ДДС.
"Възмутен съм, защото армията е устоят на държавата. Военните са били превърнати в едни палячовци на няколко министри", коментира премиерът Борисов.  Във връзка с платените вече средства за нови правителствени самолети, Бойко Борисов каза, че се водят преговори и не иска да загуби 14 млн. лева.
Пред медиите бяха показани два автомобила BMW, които от черни са били пребоядисани в розов нюанс. По думите на министър Младенов не е ясно защо това е направено, нито има документи за пребоядисването. Първоначално автомобилите са били в бившата Изпълнителна агенция "Военни клубове и информация", а впоследствие една от машините е дадена на Военната полиция.
„Аз даже чух, че това са колите, с които моята дъщеря си е карала абитуриентския бал. Нека се провери кои са тези БВМ-та, кой как ги е правил. На мен лично не ми е известно да има розови БМВ-та. И ако някой ги е пребоядисал нека да каже защо и как го е направил. Останалото ми звучи толкова несериозно, че ако не беше тъжно, щеше да бъде смешно”, коментира Свинаров странните военни автомобили в цвят пепел от рози. Той добави, че не се притеснява от проверките срещу него.

Вижте видео от изявлението на Борисов