Няколко часа, след като в парламента минаха консултациите между ГЕРБ и Обединени патриоти за промени в Констиуцията и свикване на Велико народно събрание и председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че имат принципно съгласие и от ВМРО, и от НФСБ - партията на Красимир Каракачанов пусна своя позиция.

В нея се казва, че депутатите от ВМРО са приели един-единствен "консенсус относно преамбюла на Конституцията, а извън него другите неща остават отворени за дискусия".

Това стана ясно и от изявленията след срещата, като в тях бе подчертано, че има съгласие, но Искрен Веселинов от ВМРО изброи какви промени изисква партията му, като не получи отговор дали те ще бъдат приети.

"Нещата, които председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи, трябва да бъдат заложени в основния закон. Ние от ВМРО ще настояваме за тях. За целта изказахме нашите предложения към коалиционния партньор ГЕРБ и представяме на обществото тези текстове", пишат в позиция от партията и изброяват отново исканията си.

Ето какво се съдържа в одобрения от двете групи преамбюл:

"Ние, народните представители от Осмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост; като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност; като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България, прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, утвърждаваща националните ценности, традиции и вяра, за което приемаме тази..."

Останалите искания за законови промени в Конституцията, предложени от ВМРО, са:

- Гербът на Р България:

- За подкрепа на грамотната раждаемост

- За разширяване на правомощията на президента

Чл. 56. (1) Право на законодателна инициатива да има всеки народен представител, Министерският съвет.

(2) Законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет.

(3) Право на законодателна инициатива имат Съдебният съвет на съдиите и Съдебният съвет на прокурорите по закони свързани с функционирането на съдебната власт и президента за въпроси, които са свързани с неговите правомощия.

Чл. 71а. (1) Президентът може да поиска предсрочно прекратяване на мандата на Министерски съвет и разпускане на Народното събрание, когато осъществяваната вътрешна или външна политика застрашава националната сигурност или общото развитие на страната.

(2) Правомощието по ал. 1 се упражнява чрез провеждане на допитване до народа, което се насрочва от президента. Правомощието може да се упражни еднократно за срока на мандата на президента.

(3) Предложението, предмет на допитването, е прието, когато в допитването вземат участие равен или по-голям брой избиратели от тези, които са участвали на последните парламентарни избори и повече от половината от участвалите в допитването са гласували с "да". В този случай президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 33, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

(4) Когато предложението, предмет на допитването, не е прието, мандатът на президента се прекратява от деня на обявяване на резултатите от допитването. В този случай вицепрезидентът встъпва в длъжността президент и в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент.

- За правата на българските общности зад граница

- За образователен ценз и задължително гласуване

- За защита на семейната институция от джендър атаките

- За задължителна военна служба

"Имаме решение на ВМРО, че ако нашите искания не бъдат вкарани в общия проект за нова Конституция, ние няма да подпишем предложението на ГЕРБ. В тази ситуация на 2 септември няма да има 120 гласа. Вариантът за Конституция в този му вид няма да го подкрепим. Искаме сериозен дебат. На мен може да ми нареди само ръководството на ВМРО. Готов съм да изляза и да защитя с аргументи всяко едно от предложенията, които сме направили. Но срещу тях не искам да чувам: Сега ще ни се разсърдят някои хора, какво ще каже портиерът в еди кое-си западно посолство, какво ще каже този и този еврокомисар, а какво ще направим за собствения си народ. Щом искаш 120 гласа за стартиране на процедурата, ще бъдеш малко по-гъвкав и дипломатичен, ще се научиш да си говориш с партньорите, поне като начало", каза позицията пред epicenter.bg и самият Красимир Каракачанов.

Общо депутатите на ГЕРБ и Обединени патриоти са 116, като днес от среща за консултации се отказаха независимите депутати, с мотив, че обмислят решенията си.