Миналата седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че партията му ще участва самостоятелно в местните избори на 25 октомври и представи номинациите за кметове в 15 областни центъра. В София от формацията издигат журналистката от телевизия СКАТ Силвия Трендафилова.

По този повод лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред Канал 3 защо не са се разбрали с НФСБ да се явят заедно на вота.

Той заяви, че НФСБ са решили да се явят самостоятелно, което може да се обясни с това, че са млада партия и искат да видят състоянието на местните си структури. Каракачанов категорично подчерта, че няма никакви интриги между двете партии партньори в ПФ.

Той съобщи, че кандидат на ВМРО за кмет на София ще бъде Ангел Джамбазки, който на миналите местни избори "направи блестящ резултат, като се има предвид, че столицата се слави като крепост на ГЕРБ и Реформаторите".

Каракачанов определи Джамбазки като енергичен и работлив човек, който познава проблемите на София.

На въпроса дали ще бъде подкрепен кандидатът на ГЕРБ в Бургас Димитър Николов той отговори, че такова е мнението на бургаската структура на партията.

Общата кандидатура на ПФ в Пловдив е Славчо Атанасов.
Във Варна ВМРО ще подкрепи кандидатурата на Реформаторите - Чавдар Трифонов.

Първанов: Подкрепяме Кадиев, защото не търка банките

Междувременно лидерът на АБВ Георги Първанов коментира защо партията му застана зад кандидатурата на депутата Георги Кадиев, който бе изключен от групата на БСП, след като реши да се кандидатира, въпреки че левицата вече обяви своя кандидат - социологът Михаил Мирчев.

"Защо Георги Кадиев? Защото става дума за един политик, който е преди всичко столичанин. Столичанин като поведение, столичанин като компетентност, То има своите 6 години като общински съветник. При това не да търка банките в съвета, а 6 години, в които той беше може би най-активният. Той влиза много подготвен в този дебат. За мен това е най-важното", каза Първанов пред БНТ.

На въпрос дали коалицията между АБВ и Българските социалдемократи, които също подкрепят Кадиев, е удар по БСП, той отговори, че така може да го тълкува някой, който си мисли, че хората в лявото пространство са крепостни, че веднъж завинаги принадлежат към определена формация и нямат право на самостоятелни действия.

От ДПС изненадващо обявиха, че ще издигнат свой кандидат в София, но все още не са съобщили име.

Последен срок

Днес изтича крайният срок, в който гражданите на държава-членка на ЕС, които желаят да гласуват на местните избори на 25 октомври, трябва да подадат декларация за вписване в избирателните списъци. Декларацията се подава до общинската администрация по адрес на пребиваване и при условие, че гражданинът не е подавал такава на предишни местни избори или, ако е подавал, има промяна в личните документи и адреса на пребиваване.

Заявлението може да бъде изтеглено от интернет страницата на ЦИК cik.bg в секция "Документи и бланки".