ВМРО сигнализира, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е агитирал на турски език. "България не е турски вилает. Официалният език в страната ни е българският", се казва в позиция на ВМРО.

Депутатът от ВМРО Карлос Контрера е пуснал сигнал до ЦИК.

"Езикът за агитация, съгласно Изборния кодекс, е българският. Езикът на омразата и проводникът на турските интереси в България - ДПС, в лицето на техния водач на листата за Европарламента Мустафа Карадайъ, отново направиха координирана с Анкара провокация. Това е поредното незачитане на законите на страната ни и ние от ВМРО няма да останем безучастни и този път", заявиха от ВМРО.

От партията припомнят, че "само за последните дни Ердоган и протурските говорители, в лицето на техния посланик в страната ни, направиха напълно координирани изявления - за членството на Турция в ЕС, за изучаването на задължителен турски език в българските училища, за раздаването на учебници по турски език в "техните училища" и т.н. и т.н.  Все провокации, на които ние от ВМРО реагирахме и противостояхме. Няма как ние от ВМРО да допуснем подобни щения, накърняващи българщината, да станат факт. България е суверенна държава и никакви чужди интереси нямат място тук. За нас единствените интереси са само тези на нашето Отечество, се казва още в позицията на ВМРО. Защото ние браним България вече 126 години!"

Ето и част от сигнала на Карлос Контрера от ВМРО, който днес беше пуснат до ЦИК:

"Сезирам Ви, тъй като получих сигнал от граждани за нарушение на правилата за водене на предизборната кампания за български представители в Европейския парламент. Разпространява се видеоматериал на ПП "Движение за права и свободи", който нарушава правилата на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс. Видно от приложения видеоклип на електронен носител, водачът на листата на ПП "Движение за права и свободи" Мустафа Карадайъ е на предизборно събрание в град Силистра. В заснетия клип той представя речта си пред избирателите като същата безспорно се явява агитация в полза на партията, която представлява. Въпросният клип е поместен във Фейсбук страницата на "ДПС Пресцентър" и се разпространява свободно сред гражданите. Отделно от това на заден фон в залата има агитационен материал, който недвусмислено призовава към гласуване за определена партия (за листата на ПП "Движение за права и свободи").

В началото на клипа Мустафа Карадайъ поздравява събралите се симпатизанти, но след това продължава призива си на турски език като това продължава от 0:20 минута до 2:40 минута".