Цецка Цачева прие поста на министър на правосъдието. Пред журналисти тя каза, че приема новия си пост като предизвикателство, което посреща с отговорност.

Тя посочи, че за нея само две думи имат значение - диалог и баланс, и в работата й няма да има експерименти. Цачева допълни, че ще се старае по-бързо да придвижва съдебната реформа и акцент ще бъде антикорупционното законодателство.

Вижте снимки >>>


Правосъдният министър каза, че в работата си с Висшия съдебен съвет ще се старае тонът на противопоставяне да бъде заменен с тон на диалог.

Няма да има експерименти, но ще се старая на по-висока скорост да придвижваме реформата в съдебната система, която се очаква от всички, каза Цачева.

Ще се старая да поддържам откритост, публичност. Считам, че мястото за срещи между министър и главен прокурор, както и за хората на всички останали постове са съответните кабинети на лицата, които заемат тези длъжности, каза  Цачева.

Служебният министър по подготовката на председателството на Европейския съвет Деница Златева предаде на новия министър Лиляна Павлова 5 папки с информация за свършеното досега и план за действие в оставащите месеци.

"Радвам се, че поемам тази важна и отговорна позиция, темите в нея са надпартийни и е важно България да се представи достойно на предстоящото първо председателство на Съвета на ЕС", каза на церемонията Лиляна Павлова, която от днес оглави Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

В управленската програма на правителството е заложен ангажимент за двойно увеличение на заплатите на учителите в четиригодишен период.

Това заяви пред журналисти новоизбраният министър на образованието и науката Красимир Вълчев при приемането на поста от служебния министър проф. Николай Денков.

Като финансист, съзнавам колко е трудно това от гледна точка на бюджета, но този ангажимент ще бъде изпълнен, увери Вълчев, който е дългогодишен главен секретар в Министерството на образованието и науката.

Трябва да се направи така, че там, където е по-непривлекателно да се преподава, учителите да получават повече средства, както и в малки и отдалечени населени места от големите градове, но и където има концентрация на деца от уязвими групи.

Тук съм, за да дам всичко от себе си за реализацията на политическата програма. Това каза пред журналисти новият министър на здравеопазването Николай Петров след едночасов разговор с досегашния министър в служебния кабинет Илко Семерджиев.

На въпрос кой успя да го убеди да стане министър на здравеопазването, Петров отговори, че е бил поканен от премиера Бойко Борисов. Той подчерта, че всичко добро, което досегашният екип е направил, ще бъде прието като добре дошло, ще бъде надградено и ако се налага, ще се нанасят корекции, но не уточни конкретно къде и какво би трябвало да се коригира.

Илко Семерджиев пожела успех на новия министър Николай Петров. За здравеопазването нямат значение цвят и пол, ние се грижим за хората, каза Семерджиев.

Трябва да се търси баланса между опазването на природната среда, качеството на живот на хората и икономиката. Това каза новият министър на околната среда и водите Нено Димов за приоритетите в неговата дейност. Димов прие поста от служебния Ирина Костова, която му връчи символичния ключ на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Министър Димов каза още, че чистотата на атмосферния въздух, особено в големите градове и чистотата на питейната вода са безспорен приоритет.

Политиката, която провеждах в сектор „Туризъм“, беше последователна и приемствена. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова, която предаде поста на Николина Ангелкова. Отчетохме рекорден зимен сезон с 20% ръст месеците от декември до март, каза още Балтова. 

Вярвам, че летният туристически сезон ще бъде изключително успешен, посочи от своя страна новият министър Николина Ангелкова.
"Най-важното е да бъде осигурено безпроблемното протичане на летния сезон“, заяви Ангелкова. По думите й следващата седмица ще направи среща с бранша по отношение на дългосрочните цели, които са заложили.

С избора Боил Банов да стане министър на културата съм обзет с надежда, че културата ще има по-добро бъдеще. Това каза служебният министър Рашко Младенов по време на церемонията по предаването на поста. Служебният министър посочи, че е работил три месеца заедно с Боил Банов и му дължи големи благодарности за съвместната работа.

Рашко Младенов символично връчи на новия министър на културата Боил Банов препис на прочутата Манасиева хроника. Той пожела на добър час на новия министър на културата, както и да бъде добър с работещите във ведомството.