На тези избори БСП трябва да покаже, че е силната опора на левите хора. Битката за власт има смисъл само и единствено, ако знаеш за какво точно да я използваш - това е моето кредо, казва лидерът на столичните социалисти Иван Таков в интервю за Dir.bg. Като председател на комисията по Транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет той заедно с групата на Местна коалиция "БСП за България", е за това да спрат изтичането на средства през общинските дружества. 

- Обединена левица вече е факт, ще успее ли да излезе БСП от дъното на тези избори или е твърде рано да говорим за това?

- Задачата ни на тези избори е в Народното събрание Коалиция "БСП - Обединена левица" да има силна група, която да представя и защитава интересите на хората, да работи за левите политики и за решаването на социалните проблеми и тези на работещите. Вероятно ще има хора, които да използват резултатите от изборите за своите битки вътре в БСП. Аз съм убеден в едно - на тези избори БСП трябва да покаже, че е силната опора на левите хора, която обединява. И в София ние сме доказали колко силен резултат може да има едно ляво обединение.

- Върнахте ли нормалния диалог и доверието в партията или продължава да има отпор?

- Дълъг разговор, а и спорове предстоят в БСП. Трябва да се обединим около единно разбиране какво е лявата политика, защото в последните години тя отсъстваше от приоритетите на БСП. Битката за власт има смисъл само и единствено, ако знаеш за какво точно да я използваш - това е моето кредо. Кого представляваме като партия? За какво провеждаме битките? Ясното единодействие на хората в БСП минава през единение около отговорите на тези въпроси.

Снимка: Теодор Ангелов, Столична организация на БСП

- Кои са основните приоритети, които Коалиция "БСП - Обединена левица" си поставя за управлението на страната във вътрешно-политически план?

- В Софийската организация за тази кампания подготвихме един документ, който обобщава в 4 основни сектора приоритетите на нашите народни представители в 51-вия парламент. Започваме с промяна на данъчната система, чрез която да намалим неравенствата и да осигури справедливо споделяне на отговорността към пълненето на хазната. Много е важно държавата да достигне европейските нива на преразпределение на общественото богатство. Това означава поне 50% от БВП да бъде преразпределян така, че да имаме работещи обществени системи. Реформиране на образователната и здравната система също е сред най-важните ни приоритети. Посоката е да сложим край на пазарния принцип "парите следват пациента или ученика". Образованието и здравеопазването не са стока и с тях не може да се търгува. Необходимо е да имаме и повече държава в икономиката, за да бъде гарантиран общественият интерес, а не само частната печалба. Представихме и Програма за ускорено развитие на България, съдържаща 100 конкретни решения във всички сектори, за които нашите народни представители се ангажират да работят в парламента.

Снимка: Теодор Ангелов, Столична организация на БСП

- Предстои приемането на Бюджет 2025, Коалиция "БСП - Обединена левица" какво би могла да промени на фона на социалната политика?

- Бюджетът е основен политически документ, който отразява концепцията на управляващите за правене на политика. Затова първо трябва да бъде ясна идеята какви са целите, които трябва да бъдат постигнати. Едва тогава може да бъде изготвен бюджет, чрез който те да бъдат постигнати. От много време насам такова нещо няма. Всяка година бюджетът е копи-пейст от предходната. Мисленето за него е като за обикновен счетоводен документ - имаме толкова пари и трябва да ги разпределим. Бюджетът е функция на специфичната данъчна политика на управляващите. В нашата програма имаме изцяло нова философия за бюджета на базата на нов тип данъчна политика. Време е плоският данък да отстъпи мястото си на прогресивната скала. Целта ни е да намалим неравенствата и да осигурим справедливо споделяне на отговорността към пълненето на хазната. В Програмата ни за ускорено развитие на България имаме четири съвсем конкретни ангажимента, свързани с данъчната и фискална политика. Сред тях са въвеждането на необлагаем минимум, който е прагът на бедност, както и преразпределение на част от данъка върху доходите на физическите лица и на корпоративния данък в полза на общините като стъпка към финансова децентрализация. Всичките наши предложения имат смисъл, когато говорим за правене на бюджет, а не на счетоводна сметка. В момента основната отговорност за пълненето на държавната хазна е на тези, които нямат. Счетоводната сметка пази интереса на онези, които имат най-много. Това трябва да променим. Знаем, че един друг бюджет е възможен. Един друг начин за пълнене на държавната хазна е възможен. Една друга България е възможна. Бюджетът, който ние предлагаме, не е екзотика. Това е нормална лява политика.

- Адекватно ли е поведението на държавата на фона на войната Русия - Украйна и напрежението и военните действия в Близкия Изток?

- Светът се променя, а ние - не. Вместо да имаме ясна политика, отговаряща на интересите на българската икономика, ние се чудим накъде да се завъртим. Моето разбиране, а и това на БСП, е, че войната не е разрешила нито един проблем - никога и никъде. Крайно време е да изберем - силата на властта или властта на силата? Този въпрос стои пред нас като държава, стои и пред целия Европейски съюз. Решенията във външната политика трябва да бъдат доминирани от интересите на Европа, на всяка една страна-членка на ЕС и на народите в тези държави. Политиката на една силна и независима държава не може да бъде да се захваща за един или друг силен в очакване той да се погрижи за нея. Обратното вече сме го преживявали и го имаме в историята.

- Какво очаквате от следващия парламент, би ли могло да има стабилно управление, кои биха били ваши коалиционни партньори и кои са червените линии?

- Червената линия е да имаме работещо и стабилно правителство. С ясна програма, с ясни приоритети, които да са ориентирани към хората и техните проблеми. Това е червена линия, която дава хоризонт на диалог и разговори. Какъв ще е резултатът от този диалог и разговори ще можем да обсъждаме след като видим конкретните резултати на всяка партия на 27 октомври.

Снимка: Теодор Ангелов, Столична организация на БСП

- Горещ ли е стола да си ръководител на транспортната комисия, какъв е изхода от кризата в транспорта в София?

- Всеки стол в политиката е горещ, ако искаш да си свършиш работата и ако искаш да решаваш проблеми, а не да създаваш такива. Признавам, че се нагърбих с нелека задача преди около шест месеца. Комисията по транспорт и пътна безопасност е една от най-сложните и отговорни в Столичния общински съвет. Аз обаче от 2013 година съм ангажиран с транспорта в София и доста добре познавам проблемите, които са наистина много. Чака ни огромно количество работа, която трябва да свършим. Основната цел, която съм си поставил аз, заедно с колегите от групата на Местна коалиция "БСП за България", е да спрем изтичането на средства през общинските дружества. Транспортът в София от години страда от недофинансиране. То обаче не е породено само и единствено от липса на средства, които Столична община отделя в годишните бюджети. Големият проблем е в управлението на тези средства. До момента те не се разходват по най-добрия начин. Целта ни е да спрем течовете и парите за транспорта да отиват по предназначение. Няма да бъде лесно, но желание и мотивация за работа не ни липсват. Затова съм оптимист за крайния резултат.

Иван Таков е роден на 24 април 1979 г. в София. Завършва столичното 133-то СОУ "А. С. Пушкин". Висшето си образование получава в университета "Макгил" в Монреал, Канада, със специалност "Финанси". Има и Магистърска степен по Публична администрация.

Притежава следдипломна квалификация от БНБ. Бил е директор в банка и е управлявал чуждестранен инвестиционен фонд.
Член е на БСП от 2003 г. Член е на Националния съвет на БСП. Основател и лидер е на Движение "Бузлуджа" в БСП. Председател е на групата на Местна коалиция "БСП за България" в Столичния общински съвет.
Председател е на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност и заместник-председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет в СОС. Четвърти мандат е общински съветник.

Избори за членове на Народно събрание на 27.10.2024 г.

Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!