36 души са задържани за предизборни престъпления, образувани са и 70 досъдебни производства, както и са съставени 895 предупредителни протокола. Това обяви на брифинг служебният вътрешен министър Атанас Илков относно подготовката за вота на 27 октомври.

По думите му сигналите общо са вече над 250, като само днес от 13 до 14 часа са получени нови 9 сигнала за купуване на гласове. От тях три са за корпоративен вот, 10 - за неправомерна агитация, а тези без данни за престъпление - 149.

Илков съобщи още за разкрит незаконен дърводобив в Смолян и Кърджали, който смятат, че е свързан с предизборните престъпления.

"Вчера са установили товарни автомобили, които незаконно придобиват дърва в Смолян и Кърджали, те са неизправни, изведени от експлоатация. Тези дърва ще послужат най-вероятно за предоставяне на гражданите срещу гласове за определена политическа сила. В останалите случаи колегите задържаха парични средства, списъци, документи и доказателства, които свързани с нарушения с Изборния кодекс", уточни вътрешният министър.

"Вече 261 са сигналите, спрямо 184 за предходните избори, така че гражданската активност се е увеличила, което е хубаво да се проявява нетърпимост към това явление", коментира още Илков.

Министърът отбеляза, че акцент в работата на МВР е и противодействието на производството и пласирането на наркотици, нелегалната миграция, контрабандата с акцизните стоки, пътната безопасност и битовата престъпност.

Снимка: БТА

Илков отчете разбитите наскоро две лаборатории за наркотици в Бургас и Варна. Във връзка с борбата с контрабандата на акцизни стоки акцентира върху проведена полицейска операция и установена фабрика за производство на цигари с машина, която произвежда по 2800 къса в минута.

В отговор на въпрос относно информацията за заплаха срещу директора на "Военна полиция", бригаден генерал Ивайло Сотиров, Илкова заяви, цитиран от БТА, че се работи активно по този сигнал, има и образувано досъдебно производство.

Министърът добави, че на застрашеното лице е назначена охрана и се доизясняват всички обстоятелства, които се съдържат в сигнала.