На Янева е наложена глоба в размер на 1000 лева.

Присъдата на окончателна и не подлежи на обжалване.

ВКС потвърди решението на предишната инстанция - Софийския апелативен съд и отхвърли искането на Янева да бъде оправдана или делото да бъде върнато.

Янева беше призната за виновна още на първа инстанция по само едно от обвиненията – за това, че на 30 март 2014 г. е дала разрешение за ползване на Специални разузнавателни средства (СРС) и така ДАНС да "подслушва" автоматизираната система на МВР Централен полицейски регистър. Разрешението е дадено за 120 дни, въпреки че преди това тя е давала други разрешения за същия обект. По този начин е бил надвишен максимално допустимият срок от 6 месеца за експлоатиране на СРС-та.

В решението на ВКС за присъдата е записано, че с максимално допустимия срок за използване на СРС законодателят е отговорил на изискването за баланс между обществено значимите интереси в случаите за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления и за защита на националната сигурност, от една страна, а от друга страна – конституционно признатите права.

"Органът, който издава разрешението, в случая – подсъдимата, няма право на преценка, а е длъжен да откаже да даде ново разрешение или продължаване на срока на вече даденото такова за използване на СРС, след като констатира, че е изтекъл максималният законов срок от шест месеца", пише още в решението на върховните съдии.

В хода на делото Владимира Янева даде и обяснения, в които призна само, че е възможно да е имало пропуски в работата, но те не били умишлени.

Заради случая "Червеи" главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на Владимира Янева като председател на най-големия окръжен съд в страната още в началото на 2015 г. ВСС я уволни и започна дисциплинарна проверка срещу нея. През юли 2016 година обаче тя не бе дисциплинарно уволнена, а само понижена в ранг за срок от 3 години и така стана редови съдия в СГС, който преди това оглавяваше.

Междувременно името й излезе и от скандалните записи на разговори с друга уволнена съдийка - Румяна Ченалова, станали известни като "Яневагейт".

Подсъдим по делото беше и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов. Той обаче беше оправдан още на втора инстанция по обвиненията за документни престъпления - вписване на неверни обстоятелства в справки по искания за СРС.

Костадинов беше признат за виновен и глобен с 3000 лева само за компютърно престъпление - защото е ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната системата на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по дело.