Видеозаснемането на обработването на изборните резултати в секционните комисии ще става чрез смарт устройства, които приличат на телефон, каза главният секретар на Министерството на електронното управление (МЕУ) Ангел Петров по БНР

"Мобилно устройство, на пръв поглед прилича на телефон, с тази разлика, че не може да провежда нито гласови повиквания, нито да получава и изпраща sms-и. Това е свръхумна камера за видеонаблюдение. Тези телефони имат една-единствена функция - видеозаснемане на процеса и извършването му в реално време."

Със сканирането на QR код ще започне процесът по излъчване, обясни Петров. Предвидени са обучения за членовете на СИК чрез видеоклип, който ще бъде подготвен.

Устройствата трябва да бъдат доставени до 21 март. След това ще може да започне реалната демонстрация на системата, заяви Ангел Петров.

Вчера служебният кабинет отпусна 6 444 735 лв. за видеонаблюдението, което по закон трябва да има във всички секционни избирателни комисии (СИК) при броенето на бюлетините и попълването на протоколите на предстоящия вот на 2 април. Парите трябва да осигурят купуването на устройствата за видеонаблюдението и изграждането на информационна система, чрез която броенето да се излъчва онлайн. Очаква се всеки избирател да има възможност да наблюдава процеса на броене в интернет. Предвидени са и средства и за последващо съхранение на видеозаписите. Според министерството на електронното управление предварително проучване показва, че мисията е възможна.

160 лева е цената на едно устройство. Предвиден е достатъчен брой резервни устройства, стана ясно още от думите на главния секретар на Министерството на електронното управление.

Планират се няколко теста на устройствата за видеозаснемане. В деня на изборите всяко едно устройство трябва да бъде технически изправно.

"Параметрите, които сме заложили към тези мобилни устройства, са последно достижение на техниката. Всички параметри са актуални към днешна дата", увери главният секретар на МЕУ.

По думите му това означава, че могат да бъдат използвани през следващите 5 години.

Проблемът с наличието на интернет връзка е огромен. Има населени места с изключително ниско качество на покритието на мобилните оператори, отбеляза Ангел Петров.

В минимум 85 на сто от секциите няма да има проблем. В останалите 15% от секциите е твърде вероятно сигналът да не е с добро качество на излъчване. На тези места задължително трябва да се осигури видеозапис по преброяването на гласовете и съставянето на протокола, коментира Ангел Петров.

"Приоритетно ще изтеглим тези устройства, които не са записвали в реално време, ще свалим записите от тях", посочи той.

Очаква се "засилен интерес" от недобронамерени IT специалисти, затова страницата, на която ще върви излъчването, ще бъде под специален режим, обяви главният секретар на МЕУ.

"Очакваме множество на брой атаки към нея. Постарали сме се да я защитим по възможно най-добрия начин", увери Ангел Петров.