Реформа в шенгенското пространство трябва да се случи в състояние без чувство за спешност и ще отнеме доста време. Това мнение изрази пред БНР Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика. Според нея това не може да стане в момент с възстановен контрол по вътрешните граници.

"Как ще се случва свободното движение на хора в ЕС е в директна връзка с политиката по миграция, по която от доста време съюзът не може да постигне съгласие.", коментира тя.

Чернева обаче не изключва допълнителни усилия за сигурността по границите да бъдат постигнати до декември и това да даде основания на австрийския канцлер да си промени позицията.

Евентуално разделяне на България и Румъния е трудно по формални причини, поясни Чернева. По думите ѝ подобен процес е доста сложен. 

"Става въпрос за промяна на вътрешно национално решение на Австрия, което трябва да има достатъчно добра обосновка. Не мисля, че заплахи могат да помогнат", посочи още тя, запитана за по-твърдия румънски подход по темата.

Относно нидерландското "не" Весела Чернева изтъкна, че съображенията на Нидерландия са от друг характер и са свързани с върховенството на правото.

"Имаме някакви видими промени - промените по КПКОНПИ, предстоящите промени в Конституцията. Подобренията по границата са едва третият елемент на това, което можем да демонстрираме пред Нидерландия. Ако видим нидерландска делегация в България, това само по себе си вече ще е успех, защото досега Хага отказваше да изпраща такава делегация. Ако има такава делегация, това ще означава, че голяма част от предходните съображения вече са изчистени или са напът да бъдат изчистени."

Създаването на алтернативи и регионални модели на Шенген никога не е работило, смята Весела Чернева.

Дисбалансът между страните на предна линия и икономиките, които привличат най-голяма част от мигрантите, до ден днешен не е намерил своето идеално решение и това е причината от време на време да виждаме вдигане на шенгенските граници, коментира тя в предаването "Преди всички".

"Тази година вероятно ще видим нова вълна. Със сигурност не толкова голяма, колкото 2015-а, но ще видим увеличаване на този мигрантски натиск и въпросът е дали ще търсим отново национални решения или ще може да се вземе някакво общо решение", подчерта Чернева във връзка с конфликта в Близкия изток.

Това са трудни решения, защото не всички страни могат да бъдат удовлетворени от едно решение, допълни тя.