Делегацията, която ще преговаря с ЕС за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) с цел запазване на въглищните централи, да бъде в разширен състав и в нея да бъдат включени председателите на трите синдикати КНСБ, "Подкрепа" и "Защита". Това поискаха от "Възраждане" с декларация, направена от депутата Искра Михайлова от парламентарната трибуна.

Повод за искането стана представената от министър Росен Христов енергийна стратегия до 2053 г. От нея, по думите на Михайлова, въглищните централи "изчезват" след 2030 г., а такова решение НС не е взимало, напомни тя.

"Не можем да делегираме това на министри, като Пеканов, които са изразили обратно становище", демонстрира недоверие към преговорите депутатката от "Възраждане".

По думите й вместо представители на парламентарни групи, най-успешно и най-голям шанс за успех в предоговарянето на затварянето на централите, ще даде включването на тримата синдикални лидери на КНСБ, КТ "Подкрепа" и "Защита", "а не на анонимни експерти, след чиито скъпоплатени съвети сме стигнали до това положение".

Синдикалните лидери лично ще понесат отговорността пред всеки един миньор, тези хора се отчитат пряко на десетки хиляди работещи", аргументира предложението си Искра Михайлова.

"Така ще дадем възможност да се избегне политическото боричкане и демагогията, и ще осигурим шансове за успех, защото всички добре знаем, че ако зависи от г-н Пеканов, въглищните мощности ще бъдат затворени още утре", заяви депутатката.

През миналата седмица парламентът с внушително мнозинство реши да бъде ревизиран Планът за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката, като задължи за това да преговарят служебните министри.

Планът в момента предвижда намаляване на въглищните емисии с 40%, което е ангажимент, поет от правителството на Кирил Петков. Вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за Плана, се противопостави на повторното отваряне на Плана и на ревизирането на вече договореното, а премиерът Гълъб Донев го нарече прецедент.

От ЕК изказаха скептицизъм и напомниха, че България била най-големият замърсител, но подчертаха, че очакват да видят официалните предложения на нашата страна.