Започнахме консултации за свикване на вот на недоверие. Имаме вече подкрепата на "Има такъв народ", разговаряли сме и с БСП, каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти в кулоарите на парламента. Той добави, че от БСП са им казали, че трябва да минат вътрешнопартийни процедури, след които ще им отговорят дали приемат да се включат във вота на недоверие или не.

Подписите се полагат в момента, по-голямата част от групите на "Възраждане" и "Има такъв народ" са се подписали, посочи той. Ще изчакаме да видим и какво ще е решението на БСП и утре, най-късно в петък, вотът на недоверие ще бъде внесен заради цялостната политика на правителство в сектор енергетика и унищожаването на българската въглищна индустрия, заяви Костадинов.

Той уточни, че са необходими минимум 48 подписа. Костадинов каза, че подписите ще бъдат събрани и без БСП, но предпочита и те да се включат във вота на недоверие.

По думите на лидера на "Възраждане" депутатската ваканция не е проблем за вота на недоверие. "Това не означава нищо. Винаги може да има извънредно заседание. 

Цялата парламентарна група на "Има такъв народ" (ИТН) подкрепя вота на недоверие, заяви пред журналисти в парламента председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

"Вижте, ние сме опозиция, то е ясно. При това сме доста твърда опозиция", аргументира се Йорданов. По думите му в момента "с унищожаването на енергийния сектор на България" правителството вреди много, "без да броим, че и краде много".

Попитан дали вярва, че този вот може да успее, депутатът коментира, че и да не успее, това е политически акт. Ние сме опозиция, смятаме, че са вредни и го показваме включително по този разрешен от закона начин, добави Йорданов.

На въпрос, свързан с териториалните планове, Йорданов коментира, че ако се подходи прагматично, е "по-добре е да не ги вземем тези пари сектор енергетика милиард и 700 млн. евро, вместо да дойдат в България и те да ги откраднат". Ако не ги вземем, централите ще си работят, ще имат достатъчно време да преминат към по-чисто производство, замяна на мощности, газификация, каквото се сетите, до 2038 г., вместо да вземем милиард и 700 милиона евро, които да откраднат шест човека, добави депутатът.

В този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков няма, каза Кирил Петков

Знам, че в този момент друга алтернатива на управлението на акад. Денков, а той се справя много добре, няма. Това коментира съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков относно заявката на "Възраждане" да внесат с подкрепата на "Има такъв народ" вот на недоверие към кабинета заради политиката в сектор енергетика.

Всички разбират, че "Възраждане" се опитват да политизират тези реални протести и се опитват да ги използват за изборите за местна власт, каза още Петков, след като парламентът гласува решението за одобряване на постигнатото вчера споразумение между правителството, депутати, синдикати и протестиращите миньори и енергетици.

Спазваме си обещанията, вчера поехме ангажимент към енергетиците и социалните партньори това решение да бъде факт днес и то е факт, заяви Кирил Петков. Той увери, че хората на протеста могат да имат доверие, че обещанията, които са били дадени, ще бъдат изпълнени, както от правителството, така и от партиите, които са гарантирали това споразумение.

Петков посочи, че енергийната сигурност на страната ще бъде гарантирана от две неща - работи се в следващите 12 месеца Помпено-акумулираща водноелектрическа централа "Чаира" да влезе обратно в обръщение и преди 2035 г. да включат блок 7 на Атомната електроцентрала "Козлодуй" като заместващи мощности преди отпадането на въглищните централи.

Според Делян Пеевски от ДПС правителството е стабилно 

"Имаме изключително стабилно евроатлантическо правителство и не виждам какво може да го бутне", така депутатът от ДПС Делян Пеевски коментира намеренията на опозицията за вот на недоверие на кабинета.

"Няма никакви предпоставки да падне това правителство. То си върши работата, вчера - също с наша подкрепа. Ако изпълняват ангажиментите, които и вчера подписахме заедно към хората, ние ще го подкрепяме", каза той и обвини "Възраждане", БСП и ИТН, че са в кампания и правят пиар трикове.

Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви, че ще подкрепят правителството 

Ще подкрепим правителството в този момент. Това каза пред журналисти в парламента Десислава Атанасова, председател на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС, която коментира въпроса с евентуален вот на недоверие, който се очаква да бъде внесен от "Възраждане". Десислава Атанасова припомни, че именно с "Възраждане" от ГЕРБ-СДС са реализирали първия успешен вот на недоверие към правителството на Кирил Петков. Атанасова посочи, че все още не се е запознала с мотивите на колегите си.

Не знам какви са им мотивите, но ако са по темата енергетика, считам че в момента няма нужда от допълнително нагнетяване на напрежението, има нужда от спокойствие българската енергетика, има нужда от втория транш по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и гаранции за това е именно подкрепата на правителството. Дали е "некоалиция" или "сглобка" епитетите нямат значение. Важното е да има редовно правителство и България да изпълнява ангажиментите и да бъде достатъчно стабилно, допълни Атанасова.

Относно проекта на решение, гласуван днес във връзка със споразумението за енергетиката, Атанасова коментира, че се надява, решението на Народното събрание да е най-голямата гаранция за действието на това споразумение. Разбира се ще бъдем стриктни към неговото изпълнение, защото е факт, че това е трето поредно решение на Народното събрание по темата енергетика, добави тя и уточни, че ще бъдат изискващи към изпълнителната власт.

Теменужка Петкова обясни, че текстовете от споразумението могат да бъдат защитени пред Европейската комисия. Ще се мотивираме пред комисията и се надяваме да бъдем разбрани и това, което е поето като ангажимент от страна на правителството, да бъде изпълнено, добави тя.