Изгонените от парламентарната група на "Възраждане" трима депутати остават независими и няма да напуснат НС, както поиска доскорошният им лидер Костадин Костадинов. Един от тях - Николай Дренчев, дори призна, че обмисля да напусне и партията.

"Не съм взел никакви пари, не познавам нито един човек, който да е взел каквито и да било пари. Аз съм организационен секретар на партия "Възраждане" от 2014 година, когато се събрахме 50 човека в Плиска. Бил съм организационен секретар, когато не е имало никакви пари, никаква субсидия. Напротив, били сме преследвани с искане за забрана от г-н Гешев. Винаги, денем и нощем съм работил за каузата "Възраждане" и за това, в което съм вярвал", заяви депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев, когото лидерът Костадин Костадинов изключи от групата заедно с още двама народни представители - Иво Русчев и Александър Арангелов.

Те бяха изгонени от групата, за да понесат политическата отговорност за разцеплението на групата общински съветници в Столичния общински съвет. Трима от общинарите на партията подкрепиха кандидата на ПП-ДБ-СС Цветомир Петров за председател на СОС.

"Ние не се чувстваме предатели. Ние сме големи мъже и нашите чувства нямат особено значение. Моята вина е, че защитих общинските съветници. Имаше конфликт между Деян Николов и двама от другите общински съветници", каза той.

По думите му тази сутрин се е провела извънредна оперативка, на която групата е гласувала изключването му.

"На Александър Арангелов, който в последните в София област, където са влезли 10% от общинските съветници. "Възраждане" има общо 200 общински съветници, 20 от тях са в резултат от работата на Александър Арангелов", защити той и другия изключен депутат.

Не знам откъде съм изключен - от парламентарната група или от "Възраждане", призна пред медиите в парламента Дренчев, придружаван от другия изключен - Иво Русчев. 

Той каза, че не е редно името на него и останалите двама депутати да бъде "охулвано" и то прибързано. По думите му грешката му е била, че подкрепил общинските съветници от СОС, след като те са гласували за избора на председател на СОС.

Снимка: БТА

"Моята вина може би е основно в това, че защитих действията на общинските съветници, като казах, че те не са направили нищо по-различно от това, което се е случило на много места в страната. Няма как на едно място това да е укоримо, на друго не", обясни Дренчев.

Той припомни, че съветниците на "Възраждане" са подкрепили председателя на ОбС от ПП-ДБ дори и във Варна, откъдето е лидерът на "Възраждане". 

"Съгласно нашия устав, местните организации имат окончателното мнение при взимането на решение", допълни той. Той определи като "нелеп" начинът, по който общинските съветници били изключени вчера.

И направи намек за отговорността на партийния лидер Костадин Костадинов.

"Кой трябваше да поеме отговорността за Елена Гунчева, която не гласува в парламента за оставката на правителството? Кой носи отговорността за общинските съветници, които предадоха "Възраждане", когато влязоха през 2017 година? Ние не се чувстваме предатели, ние не можем да бъдем укорими. Не съм обвинил партия "Възраждане" или председателя. Към момента оставаме независими депутати", добави още той.

Дренчев призна, че е на път да напусне партия "Възраждане".

"Лично на мен работата на парламента ми се вижда много работа на празен ход, особено от позицията на "Възраждане" - глуха опозиция, която не може да прокара нищо конструктивно, и далеч от това, за което избирателите ѝ мечтаят.

Няма да ми липсва, ако напусна партията и истината е, че в момента мисля за този вариант. Просто не мога да го направя в рамките на няколко минути. Най-много се чувствам изморен", обясни Дренчев.