От групата на "БСП за България" в Столичния общински съвет (СОС) поискаха оставката на областния управител на София-град Вяра Тодева, на нейния заместник, както и на кмета на район "Средец" Трайчо Трайков, заради премахването на Паметника на Съветската армия, предава БТА.

Общинският съветник Иван Таков каза, че "не можеш да призоваваш за разум, след като недалеч от тук се извършва беззаконие от държавата в лицето на областния управител, зам.-областния управител и районния кмет. Това безобразие можеше да бъде спряно от кмета, който не е просто ням свидетел на събитията, коментира Таков. Според него Терзиев има право това, което се извършва незаконно, да го спре.

Таков припомни, че още на 14 декември от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Още в четвъртък миналата седмица е трябвало да бъдат прекратени всички дейности по рязането на монумента, обясни той. Това обаче не се случи и в нарушение на закона в петък беше отрязана и свалена част от още една от фигурите, посочи Иван Таков.

От "БСП за България" казаха, че са подали сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с Паметника на Съветската армия, заяви Иван Таков. Той посочи, че от "БСП за България" ще настояват виновниците да ремонтират паметника за тяхна сметка и да го приведат във вида, в който беше преди да започне демонтажът.

По отношение на СОС Таков, каза, че общинските съветници от БСП продължават да работят, имат пет подготвени доклада, един от които за състоянието на комуналните дружества. Но повече от три седмици нямаме никакъв отговор по тях, посочи Таков.

Целта, според Иван Таков, е да се направи на местно ниво националната "сглобка", което най-вероятно ще стане след Нова година. Таков каза, че по време на разговорите досега с "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") от "БСП за България" са показали техните приоритети и са искали да видят тези на отсрещната страна.