Групите на "БСП за България" и "Възраждане" ще внесат доклад в Столичния общински съвет (СОС) с искане за отмяна на решението на съвета за преместването на Паметника на Съветската армия и провеждане на референдум в Столичната община за това дали паметникът да остане в Княжеската градина. Това завиха от групите на БСП и "Възраждане" на брифинг, който се състоя пред сградата на Столичната община (СО).

Общинският съветник Иван Таков каза, че "БСП за България" е единствената разумна група, която е водила разговори с "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") по приоритети и политики, и дори са имали напредък. Направихме това, защото чухме, че новите управляващи ще демонтират модела на ГЕРБ в СО, но вместо това те демонтираха паметта и културно-историческото наследство на София. Това за нас е огромна червена линия и няма да го позволим, заяви Таков.

Той смята, че решението на СОС за демонтажа е нелегитимно, паметникът е собственост на държавата, а в момента виждаме незаконни действия от самата държава. Таков попита къде е решението за строеж и проектът за реконструкция и реставрация, който трябва да бъде съгласуван с Министерството на културата. Не сме видели и плана за безопасност и здраве, който също трябва да се съгласува с Министерството на културата, допълни общинският съветник.

По думите на Таков днес ще сезират всички отговорни органи, включително Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Министерството на културата. Този паметник е направен с парите на българските граждани, по днешна оценка той струва над 20 млн. лв., каза Таков, който заяви, че ако държавата "не се вземе в ръце и продлъжи да прави закононарушения", от БСП нямат друг избор освен да продължат с гражданските си протести.

Общинският съветник от групата на "Възраждане" Деян Николов заяви, че снощи е започнало унищожаването на паметника, а не неговият демонтаж. Това е разрушаване, режат с флекс, силно се съмнявам, че той може да бъде възстановен или ремонтиран, посочи Николов. Той допълни, че са подали сигнал в прокуратурата да бъдат проверени всички длъжностни лица, които имат отношение към действията, които се извършват в района.

По думите на Николов кметът на район "Средец" Трайчо Трайков е решил, че това не е паметник на културата и нямало нужда да съгласува действията си нито с Министерството на културата, нито да спазва законите. Николов посочи, че имат някакъв план за безопасност, в който фигурите трябва да бъдат нарязани на 10-15 части и да бъдат премахнати.

Референдумът е най-демократичният начин, нека софиянци решат какво да се случи с този паметник, заяви Николов. Общинският съветник от "Възраждане" посочи, че довечера от 18:00 ч. организират граждански протест и призова да дойдат възможно най-много хора. Той допълни, че протестът не е съвместно с БСП, но ще се радват на подкрепата на всеки.

Процесът по демонтиране на Паметника на Съветската армия в София започна вчера. Решението на областния управител на София-град Вяра Тодева предизвика разнопосочни реакции както край самия монумент, така и в парламента и сред представителите на политическите сили в Столичния общински съвет. Стигна се и до среща между противниците на демонтирането от БСП и министър-председателя Николай Денков.