Външно министерство е извикало на разговор албанския посланик след антибългарските изявления на премиера Еди Рама, който обвини страната ни, че 8 години е пречила на Албания за еврочленството.

Подготвя се и срещата на общностите ни в Албания с президента, която ще стане ясно до края на следващата седмица кога ще се състои, каза на редовния брифинг в МВнР говорителят и зам.-министър Костадин Коджабашев, цитиран от БНТ.

Коджабашев коментира, че не за първи път Рама използва антибългарска и антиевропейска реторика, но го определи като атрактивна личност. Според него изказванията му няма да попречат на приятелските отношения между двата народа.

Той посочи, че във връзка с изборите до момента са подадени 29 000 заявления за гласуване в чужбина.

В Украйна са подадени само 7 заявления за гласуване от наши сънародници, които са пожелали да дадат вота си на 2 октомври. След решението за отварянето на българското посолство в Украйна, затворено още в началото на войната, първата група служители на мисията заминава към Киев на 11 септември, за да се проведат по възможност избори там.

България е подкрепила спирането засега на споразумението между ЕС и Руската федерация за улесняване на издаването на визи, потвърди още Коджабашев. Темата беше обсъдена на неформална среща на външните министри на ЕС във формата "Гимних" на 30 и 31 август в Прага.

Издаването на визи ще продължи съгласно условията на Визовия кодекс и след внимателна оценка от националните власти на всеки индивидуален случай, добави Коджабашев. Паспорти, издавани от окупираните територии в Украйна, няма да бъдат признавани, каза още той.

По случай 100-годишнината на най-старата организация на македонските българи в САЩ - Македонската патриотична организация, президентът ще изпрати плакет "Св. св. Кирил и Методий" и ще ги поздрави с видеообръщение.

На брифинга на МВнР стана ясно още, че София ще открие и три нови консулства - в Единбург, Дюселдорф и Лион заради нарасналия брой живеещи българи там.