Албанският премиер Еди Рама препоръча на Външно министерство да си намери преводач, след като по-рано днес от МВнР разкритикуваха изказването му на форума в Блед на 29-30 август, че България е блокирала 8 години началото на преговорите на Албания за членство в ЕС.

МВнР решително отхвърля направените от него внушения като неприемливи и непристойни за поведение на министър-председател на страна-кандидат за членство в ЕС, се казва в изявление на говорителя Министерството на външните работи и заместник-министър Костадин Коджабашев.

МВнР вече е изразявало своята позиция по повод антибългарската риторика на Еди Рама, която се превръща в траен рефрен на неговото политическо говорене, посочва българската дипломация.

Сега тя се съчетава и с антиевропейска насоченост и опит за принизяване на механизмите на европейския процес. Изказванията разкриват превратни разбирания за политическия смисъл на процеса на поставяне на отношенията в региона на европейски релси. Очевидно става въпрос или за липса на умения за европейско общуване или за целенасочено подклаждане на антиевропейски настроения, се казва в изявлението.

България си запазва правото да реагира по подходящ начин на поведението на албанския министър-председател, следвайки принципите на международното и европейското право, се казва още в него.

Реакцията на Еди Рама не закъсня. Той казва, че някой трябва спокойно да преведе изявлението му, което съдържа същите коментари като през юни.

"Може би някой трябва да помогне на нашите приятели от българското външно министерство с гладък превод на изявлението ми в Блед за това как България блокира започването на преговори за членство на Албания и Северна Македония, когато всички останали най-накрая се съгласиха след 8 години! Просто повторих същите неща, които казах през юни", отбелязва Рама в Туитър, съобщава БТА.

По време на участието си в 17-то издание на Стратегическия форум Блед, Словения, в коментар за последиците от войната в Украйна, Еди Рама призова ЕС да не изоставя балканските страни по време на криза, както е направил с ваксините по време на пандемията от КОВИД-19, когато е забравил напълно района.

По думите на Рама, цитирани от албанските медии, ако тогава не е била помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, са щели да загубят още животи.