Албанският премиер Еди Рама, който бе на посещение в Амстердам, в разговор в известния център "Де Балие" говори за "преговорите с ЕС и отсъствието на преговори за Албания и Северна Македония", съобщават македонските медии.

И този път с прословутата си лексика, на въпрос "какво се случва между Албания и ЕС", той казва, че албанците чакат булката от Брюксел да дойде не една, а няколко години, но тя така и не дойде.

Продължихме да организираме сватби, големи сватби с музика. Чакахме булката от Брюксел не една, не две, не три, а много години, но тя така и не дойде. Ако дойде да ни жени без музика и веднага в леглото и имаме деца, нека дойде. Казвам го с хумор, но си представете, когато искате да се ожените сериозно, а тя никога не се появява, каза Рама според албанския телевизионен канал Ora News, цитиран от republika.mk.

Той все още е на мнение, че преговорите е трябвало да започнат преди няколко години, може би ще е догодина, но добавя, че "няма да губим сън за това".

Не знам, но колко пъти има вътрешни проблеми, те говорят за пистолет тук, за мафия там, за албанец тук, за някакви момчета, които отглеждат марихуана в южната част на Албания или Ротердам. Така че това е вътрешен процес на избягване. Няма нищо общо с това, което правим, посочи той.

Според Рама ЕС има Европейска комисия, която е "платена от фондовете на ЕС, най-голямата бюрократична машина в целия свят", която наблюдава всяка страна 24 часа в денонощието и след това изготвя доклади за страните кандидатки, които да представи на страните членки и по-късно каже какво трябва да се направи.

Не става дума за България, а за ЕС, начина, по който работи, който е остарял и трябва да се промени. Една страна, която държи две други държави като заложници е грешка, казал Рама, пише republika.mk.

Освен това Рама е говорил и за безизходицата, в която Албания се намира през годините по отношение на започването на преговори, пише politiko.al.

Запитан по този въпрос, Рама не спести шегите и сравненията, като заяви, че албанците, сърбите, македонците и бошняците са в сърцето на Европа, независимо дали на европейците им харесва или не.

"Не говоря за заместване на разширяването [на ЕС]. Разширяването ще се случи един ден. Бог да благослови тези, които ще са живи тогава. Но междувременно трябва да се интегрираме като европейци. Ние не сме част от Европейския съюз, но сме европейци. И това не може да се постави на картата от Брюксел или Париж. Това е решено от всемогъщия Бог, който е сметнал, че най-странните хора като албанците, сърбите, македонците или бошняците трябва да са в сърцето на Европа. Така че независимо дали вие искате или не, ние сме на пъпа на Европа. А Европейският съюз е единствената географска реалност - доколкото ми е известно в историята - която има външна и вътрешна граница. Представете си себе си със стомаха си навън, извън вашето тяло. Това не е възможно, ще получите инфекции. Не можеш да се разхождаш със стомаха си в джоба, стомахът трябва да е на правилното място", казва Рама.