Външното ни министерство призова албанския премиер Еди Рама да съобразява изразните си средства, след като е политик от страна, чакаща за преговори за членство в ЕС, след като Рама заяви в Брюксел, че "е срамно, че една страна от НАТО, България, "държи като заложници" още две членки".

Както посочи Рама, София блокира Северна Македония и Албания по европейския им път, в момент, когато на в Европа бушува гореща война, а 26 държави седят тихо и показват своята безпомощност.

Ето каква позиция изпрати МВнР по повод грубото изказване на министър-председателя на Албания:

България винаги е била сред тези държави-членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес.

През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще.

В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване.

Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават.

Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател.