Премиерът на Албания Еди Рама отговори в серия от публикации в Туитър на реакцията на българското Министерство на външните работи на изказванията му преди срещата ЕС-Западни Балкани вчера, където той заяви, че "е срамно, че една страна от НАТО, България, "държи като заложници" още две членки".

"О! Българското министерство на външните работи има проблем с начина, по който говоря! Има защо. Аз също имам проблем с начина, по който България иска да реши двустранни проблеми като използва процеса на разширяване като средство да държи за заложници две страни от НАТО! Спокойно, приятели: вдигнете ВЕТОТО или свикнете с мен!", написа Рама.

В още една публикация по темата албанският премиер добавя: "И, между другото, нека ви припомня, скъпи български приятели, че беше достатъчен един кратък телефонен разговор с Бойко Борисов, за да уредим приятелски и честно въпроса за българското малцинство в Албания! Истинските приятели не си вредят, а си говорят откровено един с друг и дават резултати!"

Вчера при пристигането си в Брюксел албанският премиер определи българските възражения срещу започването на присъединителни преговори между ЕС и Република Северна Македония като "позор" и обвини София, че държи две страни-членки на НАТО за заложници. Причина за гнева на Еди Рама е обстоятелството, че присъединителният процес на Албания в момента е обвързан с този на Република Северна Македония.

В реакцията си българското външно министерство призовава Рама "да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС", и припомня, че България винаги е отстоявала европейската перспектива на Албания.

На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават, написаха още от МВнР. 

 Бившият албански премиер Сали Бериша осъди тона на Еди Рама срещу България

Бившият албански премиер и председател на Демократическата партия Сали Бериша осъди днес езика, използван от албанския премиер Еди Рама срещу България, след като страната не вдигна ветото, наложено на присъединителните преговори на Северна Македония, пише вестник "Албениън дейли нюз", цитиран от БТА.

На пресконференция Бериша заяви, че изказванията на Рама показват, че неговият дневен ред не е ЕС и интеграцията, а също, че Рама не иска "Берлински Балкани, а такива на Путин".

Според Бериша албанският премиер Еди Рама е обидил страните от Европейския съюз, които нарекъл "заложници" на България.

Еди Рама, с езика на обикновените хора, ясно доказва, че неговият дневен ред не е ЕС, а Балканите на Путин и тристранният съюз с неговия господар Вучич. Няма друго обяснение. Рама не иска Балканите на Берлин и Брюксел, както и Лавров. Осъждам обидата, която той отправи към България. България е ценен приятел и се е доказала от свалянето на Живков досега, каза Бериша, цитиран от "Албениън дейли нюз".

Той също обиди европейските страни, които смята за заложници на България, добави Бериша.