"Очакваме, че ще има реакция и от страна на правителството на Република Северна Македония, за да се достигне до европейско решение за функционирането на клубове, създадени от граждани на страната с българско национално самосъзнание", каза на пресконференция днес министърът на външните работи на България Николай Милков.

На въпрос какво ще бъде бъдещето на вече създадените български клубове, чиито имена попадат в обхвата на закона за сдруженията и фондациите като неприемливи и които имат тримесечен срок, за да променят имената си или ще бъдат заличени от Централния регистър в страната, Милков изрази надежда, че българските клубове ще могат да функционират нормално.

"Те стават повече и повече, и това е добър знак, защото хората с българско национално самосъзнание виждат възможност чрез този начин на асоцииране да защитят своя интерес, свързан с етническа идентификация и очакваме от Република Северна Македония да осигури нормална среда за функционирането им, за да бъдат мост, а да не повод за разделение и говор на омразата", заяви Милков.

Българският министър на външните работи е на работно посещение в Скопие, по време на което заедно с колегата му от Република Северна Македония Буяр Османи откриха бизнес форум с участието на над 150 български фирми, двамата положиха цветя на паметника на Св. Климент Охридски, като съвместно отбелязване на деня на Климент Охридски, срещна се и с председателя на парламента на страната Талат Джафери, съобщи БТА.

Османи: Подкрепям откриването на нови клубове в Северна Македония, ако намерението е честно и не цели провокация

"Подкрепям откриването на нови български клубове в Република Северна Македония, ако намерението е честно, ако целта не е да се провокира съседът, а да се създаде платформа за популяризиране на своето. Тогава и аз ще бъда на откриването му, за да дам сигнал, че ако тази държава е позната по света с нещо, то е заради модела на индивидуалните и колективните права", каза на пресконференция, в отговор на журналистически въпрос министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

По думите му РСМ е модел за междуетническа функционална демокрация, а нападенията върху българските клубове Османи нарече "вторични трусове след голямото земетресение, което имаше в отношенията между България и Северна Македония през последните две години. "Афтършоковете не предвещават ново земетресение, а са знак за успокояване на земята. Когато навлизате в нови отношения е необходим преход. Няма да е лесно, не вярвам в идеални изходи от който и да е процес, но имаме доброто намерение и трябва да създадем доверие помежду си", каза Османи.

Той припомни, че министерството на външните работи първо е осъдило агресията срещу българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид, чийто стъкла бяха счупени най-напред с камъни, а след два дни по него беше стреляно и с огнестрелно оръжие. Османи каза, че самият той е част от втората по големина етническа общност в Република Северна Македония - албанската, "която преди време имаше предизвикателства по отношение на интеграцията си" и прикани българската общност "да се учи от този опит".

"Няма да бъде лесно, но заедно ще се борим всяка една общност в Република Северна Македония да намери своето място, за има свобода на представяне, развитие, интегритет. Бих искал, дори извън мандата ми на външен министър да бъда този мост, и този канал, който да съветва как една общност трябва да се интегрира, защото чувствам отговорност, че отношенията между двете държави са важни", посочи Османи.